"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Belülről is megszépült a Lila-hegyi kilátó

Belülről is megszépült a Lila-hegyi kilátó

Második ütemben a lila-hegyi kilátó belső részét tették rendbe: a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. tavaly újította fel a nyúli létesítményt külső faelemekkel, most a környezethez illeszkedő teret és éjszakai világítást kapott.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. tavaly áprilisra Nyúl és Győrújbarát között felújította, bővítette a lila-hegyi kilátót, mely egykor geodéziai toronyként működött. Az összesen 64 millió forintból felújított, faelemekkel borított kilátó így eredeti funkcióját megtartva turisztikai célokat is szolgál. A kilátó a környezethez illeszkedő motívumokat kapott. Egyedi, éjszakai világítást is felszereltek.

A tengerszint felett 313 méter magasan álló létesítményben hatvan lépcsőfokon lehet feljutni a 11,7 méter magas torony tetejében kialakított, fent kiszélesített teraszra. Ezt a kilátót elsősorban a bakancsos turisták kedvelik, s érzik magukénak. „Második ütemként szeretnénk ennek a kilátónak a belsejét is renoválni” – jelezte már korábban az erdőgazdaság. Mostanra ez is elkészült.

Orbán Tibor, a KAEG Zrt. vezérigazgatója elmondta: az első ütem után folytatódott a létesítmény fejlesztése. „A kilátó hengerének belsejét a megbízott vállalkozó megtisztította a graffitiktől, majd a környezethez illeszkedő motívumokat kapott. Egyedi, 120 fokos szögben éjszakai világítást is felszereltünk a kilátóhoz, s a tetőn fényképek segítségével földrajzilag is könnyebben eligazodhatnak a turisták” – mondta, utalván arra is, hogy a létesítmény fejlesztése tovább folytatódik.

„Sokoró legmagasabb pontján indokolt volt a fejlesztés, mely a térség turisztikai fejlődését segíti” – jelentette ki Schmiedt Henrik nyúli polgármester. „Sokan magukénak érzik ezt a kilátót: fejlesztését az erdőgazdaság felkarolta a közjó érdekében” – közölte Kara Ákos országgyűlési képviselő, kérve, hogy minden látogató óvja a kilátót és környezetét. „Amibe belevágunk, előbb-utóbb megvalósítjuk” – tette hozzá, megemlítve, hogy hamarosan Tényőn indulhat egy turisztikai beruházás.

Forrás: kisalfold.hu

Fotók: kisalfold.hu, Fekete Teréz/KAEG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László