"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Emlékkövet avattak dr. Rácz Antal tiszteletére a Pilisi Parkerdőben

Emlékkövet avattak dr. Rácz Antal tiszteletére a Pilisi Parkerdőben

Emlékkövet avattak dr. Rácz Antal erdőmérnök tiszteletére az Anna-lak melletti tisztáson, Telki határában. Az avatáson Pintér István, Rácz Antal egykori közvetlen kollégája mondott ünnepi beszédet, melyben megemlékezett az erdőmérnök, a kiváló szakember, tudományos kutató és oktató munkásságáról, eredményeiről.

Rácz Antal erdőmérnök Lónyán született 1928. február 7-én kisiparos családban. Erdész szeretett volna lenni, de életkörülményei ezt kezdetben nem tették lehetővé. Így pályája pedagógusként, kántortanítóként indult. 1951-ben sikerült elhelyezkednie az egykori Bódvavölgyi Állami Erdőgazdaságnál, adminisztratív munkakörben. Erdészeti pályafutásának csaknem felét, 18 esztendőt töltött vállalati-üzemi gyakorlatban. 1969-ben az akkori Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (MÉM) Vadászati Főosztályára került csoportvezetői beosztásba, ahol kamatoztatni tudta addig megszerzett tudását és tapasztalatait. Munkáját rendkívüli igényességgel végezte. 1964-ben erdőmérnöki oklevelet szerzett a soproni erdőmérnöki karon. 1980-ban egyetemi doktori címet a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, majd megkapta a kandidátusi fokozatot.

A következő évek legkiemelkedőbb eseménye az 1971-ben rendezett Vadászati Világkiállítás volt, amelynek szervezésében természetesen már részt vett. Az igazán nagy feladat azonban 1975-ben hárult rá, amikor is létrehozták a MÉM-ben a Vadgazdaság-felügyeleti Főosztályt, s ennek vezetőjévé őt nevezték ki. Tudományos és oktatói munkásságának alapját az a tanulmányút vetette meg, amelyet Tanzániában tett 1972-ben, a neves magyar Afrika-vadász és vadgazda, dr. Nagy Endre által vezetett vadrezervátumban. Fél év alatt nemcsak számos értékes egzotikus trófeát gyűjtött be, hanem rengeteg vadászati és vadgazdálkodási tapasztalatot is.

Az emlékkövet közvetlenül az egykori barát, Csergezán Pál, a kiváló magyar vadászfestő, grafikus és illusztrátor emlékköve mellett leplezte le és adta át Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, valamint Dr. Csányi Sándor az OTP NyRT. elnök- vezérigazgatója. Az emlékezés koszorúit a család részről Dr. Rácz Antal fia, Rácz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. képviseletében pedig Reinitz Gábor vezérigazgató és Keszléri József erdészetvezető helyezte el az emlékkőnél.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László