"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

150 éves jubileum

2012-ben ünnepelte alapításának 150. évfordulóját az Erdészeti Lapok. Az Országos Erdészeti Egyesület napjainkig havi 4000 példányban megjelenő lapja ezzel a legrégebbi hazai agrárújságnak számít, az összes folyamatosan kiadott nyomtatott sajtóterméket tekintve pedig, országosan a második helyen áll.

A Wagner Károly és Divald Adolf selmecbányai professzorok által alapított újság jelentős szerepet töltött be a magyar erdészeti szaknyelv megteremtésében és máig fontos eszköze az erdész összetartozás kifejezésének. A korábbi évek fejlesztéseinek köszönhetően a szaklap összes évfolyama megtalálható és bárki által részletesen kereshető az Országos Széchenyi Könyvtár által üzemeltetett digitális archívumban.

A jubileum kapcsán az Egyesület és az Erdészeti Lapok Szerkesztőbizottsága és Főszerkesztője ünnepi logot tervezetett, mely a 2012. évfolyam minden lapszámát díszített, emlékeztetvén az Olvasót az ünnepi évre.

A 150 éves évforduló kapcsán sajtóanyagot jelentetett meg az Egyesület, mely ide kattintva  tölthető le.

A 2012. január 30-án tartott Mezőgazdasági Könyvhónap megnyitójának kiemelt eseménye volt a folyóiratunkról szóló megemlékezés, melyet a Könyvhónapot megnyitó beszédében Fazekas Sándor akkori VM miniszter is kiemelt.

A fenti rendezvényen Zambó Péter elnök is beszédet tartott. Az ott elhangzottakat az alábbi logora kattintva olvashatja.

A jubileumi év kezdetét jelentő ünnepi januári Erdészeti Lapokban, dr. Oroszi Sándor tollából az egyesületi folyóirat születését, évtizedes, évszázados formálódását, átalakulásait, történetiségét tekintheti át. A cikkanyagot pdf. formátumban ide kattintva  töltheti le.

Az évforduló fontosságát jelzi, hogy az állami erdőgazdaságok folyóirataként megjelenő "A mi erdőnk" is megemlékezett az Erdészeti Lapok másfél évszázados történetéről. Dr. Oroszi Sándor cikkének közreadása mellett, az újság hátlapján az ünnepi prezentációra készült, régi címlapokból álló egyedi grafika jelent meg.