"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtár böngészhető katalógusa

Tisztelt egyesületi tagok, kedves szakmabeli és nem szakmabeli érdeklődők!

Jelentős mérföldkőhöz érkezett könyvtárunk rendezett feltárása hiszen mintegy négyéves munka után elkészítettük annak teljes katalógusát. Erről a tényről az Erdészeti Lapok hasábjain már tájékoztatást adtunk. A munka során 2018-2021. között 14580 db könyvet és 6836 db folyóiratot, összesen 21416 db dokumentumot vettünk nyilvántartásba.

Most minden érdeklődő számára hozzáférhetővé tesszük ezt a szabadon böngészhető katalógust egy könnyen kezelhető keresővel ellátott excel táblázat (.xlsm fájlformátum) segítségével, amit a felvezető szöveg után található panelre kattintva nyithat meg.

A katalógusban kereshetünk teljes, vagy csonka szóval az adott dokumentum szerzőjére, vagy címére, ezen kívül szűrhetünk a már digitalizált könyvekre (amelyek teljes szövege elérhető a WKDK-ban, vagyis a Wagner Károly Erdészeti Digitális Szakkönyvtárban), illetve arra, hogy a kérdéses dokumentum archív jellegű-e (1945 előtti kiadású).

A táblázat fejlécében a következő adatokat igyekeztünk rögzíteni: a dokumentum digitalizált (ezt szürke mezővel jeleztük), vagy nem, könyv, vagy folyóirat (K/F), szerzője, címe, kiadás helye, ideje, évfolyam, évszám, terjedelem (csak könyv alakú dokumentumoknál), megjegyzés (pl. dedikált, egyetemi jegyzet stb.), helyrajzi szám, leltári szám, beszerzés módja. helyre mutató raktári jelzet.

Ennek a katalógusnak kettős célja, remélhetőleg haszna is van. Egyrészt hagyományos katalógusként megkönnyíti a könyvtárat látogatók előzetes tájékoztatását, másrészt az Országos Erdészeti Egyesület és annak Wagner Károly Alapítványa kezdeményezésével és irányításával, az Agrárminisztérium támogatásával már közel öt éve folyó könyvtár digitalizálási munkánkat is segítheti, támogathatja, annak bővítésével.

Arra kérünk ezért minden egyesületi tagunkat, ha birtokában van olyan - megítélése szerint értékes - magyar nyelvű erdészeti (vadászati) szakmunka (főként a 18-19 századból, vagy a 20. század első feléből), amit nem talál meg könyvtárunk katalógusában, akkor jelezze nekünk Dr. Sárvári Jánosnál, a könyvtár őrénél (telefon: 06 30 455 22 61, vagy e-mail: wagneralapitvany@oee.hu).

Külön számítunk informatikában jártasabb fiatal kollégáink segítségére idősebb erdésztársaink birtokában lévő értékes dokumentumok felkutatásában és bejelentésében. Amennyiben a könyv, folyóirat tulajdonosa hozzájárul, akkor a birtokában lévő dokumentumot kölcsönkérjük, digitalizáljuk és változatlan, sérülésmentes állapotban visszaszolgáltatjuk a tulajdonosnak, természetesen feltüntetve, hogy az érintett példány kitől származik. Közreműködésüket, értékmentő hozzájárulásukat előre is hálás szívvel köszönjük!

Végezetül néhány hasznos tudnivaló a katalógusban való keresés előtt:

Az Excel jóváhagyást fog kérni a fájl megnyitása után, hogy a program futtatását lehetővé tegye. Kattintson a felül megjelenő "Szerkesztés engedélyezése" és/vagy "Tartalom engedélyezése" gombra.

Mostantól használhatja a keresőt. Első használat előtt érdemes a zöld fejlécben jobbra található SÚGÓ gombra kattintva néhány hasznos tanácsot elolvasni.

(A fájl OpenOffice, LibreOffice programokkal nem nyitható meg. Kérjük Microsoft Office Excel programot használjon.)

Kívánjuk, hogy haszonnal forgassák elektronikus könyvtárleltárunk lapjait!

Jó szórakozást és jó böngészést kívánunk!

A kereső az alábbi képre kattintva érhető el!