"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Digitális archívum és kereső

Az Erdészeti Lapok több, mint 160 évfolyamot felölelő, csaknem 140.000 oldal terjedelmet meghaladó, teljes értékű, szabad szavas keresési rendszerekkel ellátott digitális archívuma, 2008. évi hivatalos indulása óta hazánk leglátogatottabb tematikus folyóirat archívumává nőtte ki magát. Az Országos Széchenyi Könyvtár Elektronikus Periodika Adatbázisának (OSZK EPA) rendszerében tárolt hatalmas folyóirat adatbázis nyitólapját 2.000.000  (!) egyéni látogatással keresték már fel.

A nyitóoldalon lévő statisztikai szám azonban nem tükrözi a valódi látogatói adatokat, hiszen akik web-böngészőbe írt kereső szavak segítségével közvetlenül érkeznek az archívumban tárolt lapszámok, cikkek tartalmába, ebben az számlálórendszerben nem regisztrálódnak. A közelítően pontos szám - a háttéradatok alapján - kb. ennek két-háromszorosát is jelentheti, így 4-6 milliós egyéni látogatási számról beszélhetünk valójában, melybe természetesen a visszatérő felhasználók új keresései is beleértendőek. Ez az adat messze meghaladja például a nagy múltú és országosan jól ismert irodalmi folyóiratunk, a Nyugat, ugyanebben a rendszerben tárolt archívumának látogatói adatait is.

Úgy érezzük joggal vagyunk büszkék hazánk második legrégebbi szakfolyóiratának olvasottsági, keresettségi sikerére, hiszen a Lapok az erdészet szakmán túl e 160 év nemzeti kulturális örökségét, hazánk legutóbbi, több mint másfélévszázados történelmi szeletének egyik fontos forrát is hordozza, melyet bárki, bárhonnan, térítésmentesen kutathat, használhat, böngészhet.

Ezért hoztuk létre a digitális archívumot, mely egyben nem csak lecsupaszított, funkcionális szövegeket kínál, de megőrízve a könyvtárakban őrzött kötetek patináját, a Lapok kézbevételének élményét is nyújtja.

A kutatást megkönnyítendő alább egy kattintással elérhetővé tettük az OSZK EPA Erdészeti Lapok digitális archívum nyitó és keresőoldalát, valamint a már ettől a rendszertől függetlenül fejlesztett EHM keresőrendszerét is, mely a legteljesebb találati pontosságú és arányú keresési eredményt nyújtja a folyóiratunk adatbáziásban. Ezeken túl a Lapok cikkszintű bontásai és az azokhoz navigálás a MATARKA rendszerből is elérhető.

Folyóiratunk digitális archívumát folymatosan frissítjük, az OSZK-val megkötött együttműködési megállapodás keretében, így a legfrissebb lapszámok a megjelenés után néhány héttel már elérhetőek.

OSZK EPA nyitóoldal és kereső

EHM közös keresőrendszer