"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

EFOP-3.4.4-16-2017-00027

A Soproni Egyetem képzéseinek népszerűsítése, a MATEMI program bevezetése

Az Országos Erdészeti Egyesület 2017-ben csatlakozott a Soproni Egyetem Emberi Erőforrrások Minisztériumához benyújtott pályázathoz (EFOP-3.4.4-16-2017-00027)

A projekt szakterülete a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban. A projekt megvalósításához létrehozott konzorcium vezetője a Soproni Egyetem. Konzorciumi partnerek: Országos Erdészeti Egyesület, IASTE Hungary.

Projekt bemutatása: http://projektek.uni-sopron.hu/efop-3-4-4-16-2017-00027/

Átfogó cél a felsőoktatásba való bekerülés fokozása, ezáltal a felsőfokú képzettségi szint növelése, a hátrányos földrajzi, társadalmi, gazdasági helyzetből származó fiatalok képzettségi szintjének javítása, és a felsőfokú végzettséghez történő jutásuk elősegítése, különösen a jelenleg általuk alulreprezentált szakokon, a matematikai, természettudományi, informatikai, műszaki szakokra való jelentkezés fokozása. A projektben tervezett rendezvények, események, oktatási eszközök és kiadványok által leginkább közvetlen módon érintett csoport a Soproni Egyetem közvetlen és kiterjesztett (országos) beiskolázási körzetében élő 12-18 év közötti fiatalok, akik még nem mutatnak kiemelkedő érdeklődést az MTMI területek iránt, illetve mellettük a fiatalok szülei, akik esetleg nincsenek tisztában az MTMI szakterülettel kapcsolatos foglalkozások karrierlehetőségeivel.

Az Egyesület vállalt feladata a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar képzéseinek népszerűsítése előadások keretében. Az erdész szakma megismertetése a 9-12. osztályos középsiskolás korosztállyal, játékos vetélkedők szervezésével és életút modellek bemutatásával.

Az Egyesület számos rendezvényén, középiskolás korosztálynak szóló vetélkedőin, népszerűsíti, mutatja be az erdészek munkáját.

Vetélkedők: 

  • Young People in Europian Forests (YPEF)
  •  "Fedezd fel az Örökséged" erdőismereti vetélkedő

Erdész szakmát népszerűsítő előadások:

  • Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium pályaorientációs nap  (2018. március 26.)
  • Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium 10/B osztály (2018. november 24.),
  • Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium 11. évfolyam biológia fakultációs csoport  (2018.12.18.).
  • Lóczy Lajos pályaorientációs nap (2018.12.13.)
  • Ypef verseny nemzeti fordulóló (2019. május 25.)
  • Ferences Gimnázium, Szentendre (2019. december 3.)
  • Révai Gimnázium, Győr (2019. december 10.)
  • Mátrafüred, Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakgimnázium, Szakközépiskolája és Kollégiuma (2019. december 12.)

A projekt adatai

Projekt címe: A Soproni Egyetem képzéseinek népszerűsítése, a MATEMI program bevezetése
A Projekt azonosító száma: EFOP-3.4.4-16-2017-00027
Kedvezményezett neve: Soproni Egyetem
Szerződött támogatás összege: Szerződött támogatás összege: 137 610 851,- HUF (ebből Soproni Egyetemre jutó rész: 122 636 131,- HUF, az Országos Erdészeti Egyesületre jutó rész 4.956.860,- HUF)
Támogatás mértéke: 100%
Projekt futamideje: 2017.06.01 - 2020.04.30
A projekt szakmai vezetője: Tatai Sándor
A projekt projektmenedzsere: Dr. Tóth Zsolt György
A projekt pénzügyi vezetője: Huber Hedvig

Részletes leírás

A projekt szakterülete a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban. Átfogó célja a felsőoktatásba való bekerülés fokozása, ezáltal a felsőfokú képzettségi szint növelése, a hátrányos földrajzi, társadalmi, gazdasági helyzetből származó fiatalok képzettségi szintjének javítása, és a felsőfokú végzettséghez történő jutásuk elősegítése, különösen a jelenleg általuk alulreprezentált szakokon, a matematikai, természettudományi, informatikai, műszaki (MTMI / STEM) szakokra való jelentkezés fokozása.

Kapcsolat

Tatai Sándor / szakmai vezető

[email]tatai.sandor@uni-sopron.hu[/email]

Dr. Tóth Zsolt György / projektmenedzser

[email]toth.zsolt@uni-sopron.hu[/email]

Huber Hedvig / pénzügyi vezető

[email]huber.hedvig@uni-sopron.hu[/email]