"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Továbbra is lehet egységes kérelmeket benyújtani az MVH-hoz!

Továbbra is lehet egységes kérelmeket benyújtani az MVH-hoz!

Május 15-én lejárt a szankciómentes egységes kérelem beadási határideje a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). Az új kérelmeket még június 11-ig is fogadja a Hivatal, ám a megállapított támogatási összeg már munkanaponként 1%-kal csökken. A május 15-ig beadott kérelmek módosítására május 31-ig van lehetőség.

Az egységes kérelemben összesen 26 jogcímre lehet pályázni. A legnagyobb tétel, a közel 280 milliárd forintos területalapú támogatás, de érdemes kiemelni az agrárkörnyezet gazdálkodáshoz járó forrást is.

Az MVH adatai alapján két jogcímre sokan még nem nyújtották be kérelmeiket. Az elkülönített bogyós gyümölcs támogatásnál húsz százalék körüli a kérelmezők száma az összes bogyós termelőhöz képest. Az európai uniós forrással 6-800 bogyós gyümölcstermelő összesen évi 391 ezer eurót, mintegy százmillió forinthoz juthat.

A Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodók kompenzációs támogatásnál is a várakozásokhoz képest kevesebben nyújtottak be kérelmet. Az idén először meghirdetett jogcímre 10,5 milliárd forintot biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium. A magán-erdőgazdálkodók hektáronként, faállomány szerint 40-230 eurót (12-69 ezer forintot) kaphatnak, amely a kieső jövedelem 60%-át fedezi. A támogatás célja a különleges fajok, élőhelyek védelme, az ökológiai szempontból is fenntartható erdőgazdálkodás elősegítése.

Forrás:VM Sajtóiroda



Forrás: Nagy László