"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

35 éves fennállását ünnepelte az ország első erdészeti erdei iskolája

35 éves fennállását ünnepelte az ország első erdészeti erdei iskolája

Hazánkban ma már összesen 36 erdészeti erdei iskola szolgálja a legifjabb generációk környezeti nevelését: ezek sorát 1988-ban a Visegrád-közeli Mogyoró-hegyen a Pilisi Parkerdő Zrt. által alapított, s annak ikonikus igazgatójáról elnevezett Madas László Erdészeti Erdei Iskola nyitotta meg. November 17-én Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Tarnai Richárd főispán és Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója részvételével ünnepelték az erdei iskola fennállásnak 35. évfordulóját.

A visegrádi Mogyoró-hegyen 1988-ban alapított, később alapítója nevét felvevő Madas László Erdészeti Erdei Iskola hazánk és Európa legelső erdei iskolája. Alapítása óta teljes kapacitással működik, évente 8000 látogatót fogad, így eddigi működésének három és fél évtizede során közel 300 ezer óvodás és általános iskoláskorú gyermek kerülhetett közelebb az erdőhöz, természethez a Pilisi Parkerdő erdei iskolájának köszönhetően.

Az állami erdészeti cégcsoport 2010 óta 40 milliárd forintot fordított az erdei turisztikai infrastruktúra, köztük számos erdei iskola fejlesztésére – mondta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Madas László Erdészeti Erdei Iskola jubileumi ünnepségén pénteken.

Zambó Péter szerint a környezeti nevelés, a természethez való viszonyunk reális alapokra történő helyezése napjainkban fontosabb, mint valaha. Az erdészeti erdei iskolák a gyakorlatban ismertetik meg a gyermekeket és fiatalokat a fenntartható gazdálkodás szemléletével, amely erdeink kezelésének alapját jelenti.

Éppen ezért az agrártárca elkötelezett az erdei iskolai programok támogatása és megvalósítása mellett – közölte az államtitkár, megjegyezve, hogy az elmúlt évtizedben többmilliárd forintból országszerte újultak meg az erdei iskolák oktató- és szállásterei, bővült az erdei iskolai eszközrendszer. A Soproni Egyetemen külön erdőpedagógus képzés biztosítja a megfelelő szakember-utánpótlást.

Számos állami és civil szervezet vállal szerepet az erdei iskola mozgalomban Magyarországon. Az állami erdészeti társaságok és a nemzeti park igazgatóságok összesen ötvennél is több erdei iskolát működtetnek, amelyek a környezeti szemléletformálás legmagasabb szintű intézményei az országban. Kiemelkedő az Országos Erdészeti Egyesület tevékenysége, ahol 1996 óta szervezett keretek között folyik az erdei iskolai munka fejlesztése.

Az ünnepségen az államtitkár úgy fogalmazott: „35 évvel ezelőtt világújdonságnak számító kezdeményezést indított útjára a Pilisi Parkerdő Zrt., amikor itt, a visegrádi Mogyoró-hegyen megalapította az ország első erdei iskoláját. Az elmúlt 35 évben általánossá vált az erdei iskolai módszertani alapok felhasználása a szemléletformálás egyéb területein is. Számos ismeretterjesztő program épít az erdei iskolákban kidolgozott és kipróbált képzési modulokra. Ilyen például az Erdei Vándortábor program vagy az Erdővarázs Családi Nap rendezvénye, de említhetjük a Muzsikál az Erdő rendezvénysorozatot vagy éppen az októberi Erdők Hetét. Mindezek mellett számos erdőkkel kapcsolatos helyi ismeretterjesztő és szemléletformáló rendezvény alapoz az erdőpedagógus kollégák tudására és munkájára.”

 

Az eseményen sor került az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Minősítő okleveleinek, valamint a Madas László Emlékérem átadására. A Madas László Emlékérmet a Pilisi Parkerdő Zrt. alapította a környezeti nevelés terén maradandót alkotó szakemberek elismeréseként, melyet most Békefi Andrásné Moór Györgyi, a Madas László Erdészeti Erdei Iskola vezetője vehetett át.

„A Madas László Erdészeti Erdei Iskola 35 éves jubileuma alkalmából megköszönöm az itt dolgozó erdőpedagógusoknak, kiváló és kitartó munkájukat, egyben Pilisi Parkerdő Zrt. mai és mindenkori közösségének is megköszönöm, hogy soha nem hagytuk és ma sem hagyjuk cserben a Parkerdő minden szempontból pionír szellemiségét, amelynek meggyőződésem szerint nagyon sokat köszönhet a magyar erdőgazdálkodás, a természetvédelem és a társadalom.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepség során az egybegyűltek az erdei iskola épülete mellett található, a hazai Tündérkert-mozgalom szellemisége szerint a régi magyar gyümölcsfajták megmentése érdekében kialakított Mesélő Gyümölcsligetben fát is ültettek, majd a jubileumi év keretében a Parkerdő saját forrásából felújított tanösvényén szakvezetésen vettek részt.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt., AM Sajtóiroda

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László