"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A hatékony erdőgazdálkodás fontosságát ismertetnék meg a gyerekekkel Székelyföldön

A hatékony erdőgazdálkodás fontosságát ismertetnék meg a gyerekekkel Székelyföldön

Folytatja a Zöld lábnyom nevet viselő, környezettudatosságra nevelő projektjét az Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA). Legújabb projektjük a Pădurea de Mâine Egyesület támogatásával jött létre, és három különböző tevékenység révén igyekszik felhívni a figyelmet az erdők létfontosságú szerepére.

A Zöld lábnyom névre keresztelt kezdeményezésben, ahogy korábban, az SZKA ez alkalommal is együttműködik a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatallal a projekt Zengő erdőfürdő nevet viselő esemény szervezésében, amelyet már második alkalommal hívnak életre. Ez a projekt kimondottan felnőtteknek szól, és mint az SZKA ügyvezető elnöke elmondta, terveik szerint a különleges élményt nyújtó eseményből négy alkalomnál több nem lesz, nem szeretnék ugyanis ha felkapott turisztikai jelenség lenne, hiszen az ellentmondana a céljaiknak, hogy vigyázzanak az erdőre, és megőrizzék annak érintetlenségét. „Szeretnénk, ha olyanok jönnének, akik tisztelik az erdőt” – fogalmazott.

A projektben másik célként ezer szelídgesztenye-csemete elültetése is szerepel, erdősítésre váró területeken Felsőboldogfalva környékén. Az ügyvezető ezzel kapcsolatban kiemelte, ezek később hozzájárulnak majd a környék erdei ökoszisztémájának fejlesztéséhez, ugyanakkor az is nagyon fontos szempont, hogy a csemeteültetés az egyik leghatékonyabb módszer a klímaváltozás elleni küzdelemben.

 

A harmadik környezeti fenntarthatóságot elősegítő esemény az Erdei Iskola tevékenységek nevet viseli, s mint azt az elnevezés is sugallja, erdőközpontú környezeti tevékenységeket szerveznek Kádár Tibor Sándor erdőmérnök vezetésével. A programot nem csupán Udvarhely, hanem Csíkszék vidéki iskoláiba is elviszik, és egy-egy osztályközösséggel, egynapos osztálytermi és egynapos terepgyakorlattal fog működni. A tervek szerint a tevékenységekbe összesen 450 diákot vonnak be.

Kérdésünkre, hogy miért vidéki iskolákat kapcsolnak be a programba, városiakat pedig nem, Csáki Rozália úgy fogalmazott: azt tapasztalják, hogy vidéken a közbirtokosságoknak mint működő erdőgazdálkodási szervezeteknek a vezetőségében többségében idősek vannak, és azt látják, hogy az erdőgazdálkodásnak, mint tudásnak nincsen oktatása.

Ők a projekt által egy modern típusú erdőgazdálkodás csíráját szeretnék elültetni a gyerekekben, és főleg azoknak a családoknak a gyerekeiben, akik erdőtulajdonosok, hogy a gyerek már időben kapjon információkat arról, hogy hogyan is lehet (érdemes) tekinteni az erdőt.

“Hiszen az erdő a növényvilág legmagasabb fejlettségi szintje, de a mai gyerekek nem feltétlen tudják, hogy igazából milyen csodálatos környezet vesz minket körül, és abban mi van. Ezért tartjuk fontosnak, hogy most menjünk a vidéki iskolákba, vidéki gyerekekkel foglalkozzunk, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy elzárkózunk a városi iskolák elől, vagy azok elől a vidéki iskolák elől, akikkel most még nincs együttműködési megállapodásunk. Van bennünk nyitottság, hogy elmozduljunk más irányba is, ehhez előzetes egyeztetések szükségesek” – hangzott a válasz.

A most induló projekt jövő október végéig tart majd és a Pădurea de Mâine által meghirdetett pályázaton nyert 139 ezer lejből valósul meg.

Forrás: Székelyhon.ro,

Szerző: Bencze Emese

Fotók: Pál Edit Éva/uh.ro

Hírszerkesztő: Nagy László