"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Hirdetmény a jogosult erdészeti szakszemélyzet 2022. évi kötelező kiegészítő képzéséről

Hirdetmény a jogosult erdészeti szakszemélyzet 2022. évi kötelező kiegészítő képzéséről

Az arra jogosult erdészeti szakszemélyzetnek 2022. második félévétől kötelező kiegészítő képzésen kell részt vennie – közölte az Agrárminisztérium Erdőkért Felelős Államtitkársága.

Az online kiegészítő képzést a Nemzeti Földügyi Központ koordinálja, teljesítése a kiemelt besorolási státusz meghosszabbításának feltétele. A meghirdetett kötelező kiegészítő képzésen a jogosult erdészeti szakszemélyzetnek kötelező részt vennie. Ennek elmulasztása esetén a jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolását a hatóság nem hosszabbíthatja meg. A képzést és az ahhoz tartozó vizsgát online módon, díjfizetési kötelezettség mellett, a NÉBIH távoktatási felületén kell majd teljesíteni.

Az erdészeti szakszemélyzet és az erdészeti szakirányító vállalkozás tevékenységének és nyilvántartásának, valamint az erdészeti szakszemélyzet továbbképzésének szabályairól szóló 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet 18. § (3) bekezdése a jogosult erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolás meghosszabbítási feltételéül többek között a kötelező kiegészítő képzések teljesítését határozza meg. A meghirdetett kötelező kiegészítő képzésen a jogosult erdészeti szakszemélyzetnek (JESZ) kötelező részt vennie! Ennek elmulasztása esetén a jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolását az erdészeti hatóság nem hosszabbíthatja meg.

A kötelező kiegészítő képzések szervezése és lebonyolítása a Nemzeti Földügyi Központ (továbbiakban: NFK) feladata.

Az Agrárminisztérium Erdőkért Felelős Államtitkársága szakmai irányítási döntése alapján a kötelező kiegészítő képzés előírása szükséges, mely teljesítéséhez az NFK 2022-ben az alábbi három időszakot hirdeti meg:

  1. időszak: 2022. szeptember 1. – 2022. szeptember 16.

  2. időszak: 2022. október 10. – 2022. október 26.

  3. időszak: 2022. november 15. – 2022. december 1.

A kiválasztott két hetes időszak alatt kell elsajátítani a képzési anyagot, majd azt követően teljesíteni a vizsgát (továbbiakban: képzési- és vizsgaidőszak). A képzést és a vizsgát online módon, díjfizetési kötelezettség mellett lehet teljesíteni.

A meghirdetett képzési– és vizsgaidőszakokban a tananyag ugyanaz, az időszakon belül a vizsgával kétszer lehet próbálkozni.

A JESZ által kiválasztott képzési- és vizsgaidőszakra jelentkezni kell egy későbbiekben közzétett linkkel elérhető Jelentkezési Űrlap kitöltésével és elektronikus beküldésével. A jelentkezés lehetőségét 2022. július 15-től 2022. október 28-ig biztosítjuk. Egy JESZ csak egy képzési- és vizsgaidőszakra jelentkezhet, a jelentkezés beküldése utáni változtatás csak kivételesen, igazolt okból, külön kérelemre lehetséges.

A jelentkezési lehetőség képzési- és vizsgaidőszakokhoz igazított határideje:

  • 2022. augusztus 10-ig mindhárom időszak közül lehet választani, ezt követően

  • 2022. szeptember 25-ig már csak a II. vagy a III. időszakra, ezt követően

  • 2022. október 28-ig már csak a III. időszakra lehetséges a jelentkezés.

A képzés és a vizsga díja: 20.000 Ft.

A képzés zártkörű, csak a jogosult erdészeti szakszemélyzet kiemelt besorolással rendelkező, nyilvántartásban szereplő szakszemélyek jelentkezhetnek.

A kötelező kiegészítő képzés további részletei, az aktuális információk az NFK honlapján, a https://nfk.gov.hu/Jogosult_erdeszeti_szakszemelyzet_kotelezo_kiegeszito_kepzese_es_vizsgaztatasa_news_2114 oldalon lesznek elérhetőek.

Amennyiben az érintett jogosult erdészeti szakszemélyzet nem teljesíti a meghirdetett kötelező kiegészítő képzéseket és az azokhoz kapcsolódó vizsgákat, úgy a jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolása annak lejártakor nem hosszabbítható meg, kivéve, ha a kötelező kiegészítő képzés ideje alatt a JESZ szünetelteti tevékenységét. A kiemelt besorolás hiányában a szakszemélyzet nem jogosult a jogszabályban az ezen kiemelt besoroláshoz kötött tevékenységek végzésére.

A fával borított felületek egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar agráriumban, hazánk területének már több mint 25 százalékát erdő és fás vegetáció borítja. Az Agrárminisztérium egyik stratégiai célja, hogy 2030-ig további 5 százalékkal növelje az erdővel és fával borított területek nagyságát. Emiatt a szaktárca kiemelten fontosnak tartja, hogy az erdészeti szakszemélyzet átfogó, naprakész szaktudással rendelkezzen, és magas színvonalon lássa el feladatát, ezért döntött a kiegészítő képzés bevezetése mellett.

Forrás: AM, NFK Erdészeti Főosztály

Hírszerkesztő: Nagy László