"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdészeti alapú körforgásos iparágak a globális műanyagszennyezés ellen

Az erdészeti alapú körforgásos iparágak a globális műanyagszennyezés ellen

Az egyszer használatos evőeszközök szennyezik óceánjainkat, és több ezer évbe telik, amíg lebomlanak a hulladéklerakókban és a szemétdombokon. Ugyan egyes műanyagok fényben lebomlanak, de mikroműanyagokká válnak, amelyek tovább szennyezik környezetünket. Az általános anyagfogyasztásunk csökkentése mellett – többek között az újrafelhasználható termékek előnyben részesítése révén – létfontosságú a fenntarthatóbb alternatívák megtalálása.

Itt jönnek a képbe a fák és az erdők: az eldobható fából készült kanalak és villák például könnyen helyettesíthetik a műanyagokat. Sok más biológiailag lebomló termékhez hasonlóan ezek életciklusa is az erdőkben kezdődik, amelyek biztosítják a szükséges megújuló erőforrást: a fát. Ha a fákat felelősen kezelt erdőkből szerzik be, akkor útjuk a természetben kezdődik és ott is ér véget, és körforgásuk teljes időtartama alatt tiszteletben tartják a környezetet.

Az UNECE és a FAO közös erdészeti statisztikai, gazdasági és gazdálkodási munkacsoportjának 2022. június 1-3. között Genfben megrendezett negyvenharmadik ülésén új kiadványt jelentetett meg “Circularity concepts in forest-based industries” címmel, amely elmagyarázza, hogy az erdészeti alapú iparágak hogyan állnak át a körforgásos gazdaságra, és mit jelent számukra, hogy nemcsak körforgásosak, hanem hosszú távon fenntarthatóak is legyenek. A kiadvány példákat is tartalmaz az európai és közép-ázsiai körforgásos gyakorlatokra.

Az erdészeti ágazat – emelte ki Liliana Annovazzi-Jakab, az UNECE/FAO közös erdészeti és faipari szekciójának vezetője – rendkívül hatékonyan használja fel az összes anyagot a termelési folyamat során és a különböző értékláncok mentén. 

Ez más stratégiai ágazatokban is elindíthatja a körforgásos rendszerekre való átállást, amelyek ma aránytalan környezeti lábnyomokkal küzdenek – az egyszer használatos műanyagok az egyik ilyen ágazat. Míg ma a körkörös folyamatok, például az újrahasznosítás még mindig környezeti és társadalmi költségekkel járnak, ezek idővel csökkenni fognak.

 

Forrás: Greendex/Bolygónk

Fotók: AdobeStock

Hírszerkesztő: Nagy László