"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. tájékoztatása a tüzifáról

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. tájékoztatása a tüzifáról

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megye erdeinek csaknem felét kezeli. Társaságunk évente mintegy 220-230 ezer m3 faanyagot termel hosszútávon fenntartható módon, az ökológiai környezet változatosságának megőrzésével, a változatosság fejlesztésével, az erdők nyersanyagtermelő-képességének megőrzésével. Ebből mintegy 110-130 ezer m3 tűzifa keletkezik, ezt a mennyiséget társaságunk folyamatosan értékesíti. Jelenleg a tűzifa iránt megnőtt a kereslet, aminek kielégítéséhez szükség van a megye erdőterületeinek másik felét kezelő erdőgazdálkodók által kitermelt faanyagra is, ahol szintén folyamatos az értékesítés.

A keménylombos faanyag kitermelésének zöme a vegetációs időszakon kívülre, azaz szeptember elejétől a március végéig terjedő időszak közé esik, ekkor termeljük le az éves mennyiség 80-85%-át. Ezen időszakon kívül - lényegesen kisebb volumenben - fenyő és nyárfa termeléseket hajtunk végre. Társaságunk elkötelezett abban a tekintetben, hogy a működési területére eső hazai, lakossági tűzifa keresletet és a Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tűzifaprogramokat maradéktalanul teljesítse.

A társaság 2022. első félévében mintegy 150 ezer m3 faanyagot termelt (az éves terv 65%-a), amelyből mintegy 90 ezer m3 a tűzifa. Látva a nagyobb keresletet, az év második felében további 65-70 ezer m3 keménylombos tűzifa termelését és értékesítését tervezzük, módosítva a korábbi terveinket, vágáscseréket, átütemezéseket, a termelési szerkezet átalakítását alkalmazva annak érdekében, hogy nagyobb arányban termelhessünk tűzifát adó erdőkben. A keménylombos faanyag fakitermelése augusztus közepétől, szeptember elejétől kezdhető meg újra nagyobb ütemben.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. tevékenysége során kiemelten figyel a fenntarthatóságra, azaz hogy a kitermelhető famennyiség ne csak a következő években, hanem az unokáink számára is rendelkezésre álljon. Szükség esetén a térség erdeinek élőfakészlete még rendelkezik tartalékokkal, azonban annak kiaknázhatósága hosszabb folyamat, amelyre társaságunk felkészül.

Felhívjuk a figyelmet a számla és szállítójegy nélküli illegális értékesítés veszélyeire, a csalókra, akik jellemzően mennyiségi szempontból csapják be a jóhiszemű vásárlókat. A tűzifa beszerzéssel, tárolással, felhasználással kapcsolatban fontos információkat és tanácsokat találhat a https://portal.nebih.gov.hu/-/online-tuzifa-vasarlasi-kisokos és a https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu oldalakon.

Erdőgazdaságunknál a vásárlók számára előnyös módon, erdei köbméterben értékesítjük a tűzifát. Egy erdei köbméter 1x1x1,7 méter sarangolt faanyagot, azaz 1 méter széles, 1 méter hosszú és 1,7 méter magas szabályosan összerakott faoszlopot jelent. Egy erdei köbméter mindig ugyanannyi fát jelent, szemben a súlyban meghatározott mennyiséggel, ami nagyban függ a fűtés szempontjából hátrányos víztartalomtól.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Fotók: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László