"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Elbúcsúztak a Soproni Egyetem végzős hallgatói - valétálás az Alma Materben - 2023 - videó!

Elbúcsúztak a Soproni Egyetem végzős hallgatói - valétálás az Alma Materben - 2023 - videó!

Szombaton tartotta valétaünnepségét a Soproni Egyetem. Az évszázados selmeci diákhagyományokra visszavezethető esemény során vettek búcsút a végzős hallgatók az Alma Materüktől és Sopron városától.

Az ünnepség hagyományosan a Soproni Egyetem főépületénél kezdődött, ahol prof. dr. Fábián Attila, az intézmény rektora és az egyetem karainak dékánjai, valamint a valétaelnökök intettek búcsút beszédeikben a valétálóktól.

Ahogy a nyárelő beköszöntével a Botanikus kertben újra kihajtottak a növények, kinyíltak a virágok, Önök is új energiákkal töltődhetnek fel és új célokat tűzhetnek ki maguk elé útra indulásuk előtt - kezdte el ünnepi beszédét prof. dr. Fábián Attila.

A valétálás a latin valete szóból ered, mely annyit jelent: isten veletek/éljetek boldogul. A valétálás mindig különleges alkalom a Soproni Egyetem életében, hiszen a hallgatók az évszázados selmecbányai hagyományoknak megfelelően búcsúznak el az alma matertől és a várostól - mondta el a rektor.

Hiszen útra indulnak, az elmúlt évek során sokat tanultak, fejlődtek és rengeteg kitűzött célt is elértek. Mi, a Soproni Egyetem vezetői büszkék vagyunk, hogy részesei lehettünk ennek a fejlődésnek, és részesei lehetünk annak, hogy az alma mater kovácsoltvas kapuján kilépnek a nagybetűs életbe és elbúcsúznak iskolájuktól és Sopron városától. Legyenek erősek és céltudatosak és ne felejtsenek el továbbra sem kérdezni. Mutassák meg a világnak, hogy mire képesek a sikeres jövő felé vezető úton - mondta a Soproni Egyetem rektora.

 

A valétálás a latin valete szóból ered, mely annyit jelent: isten veletek/éljetek boldogul. A valétálás mindig különleges alkalom a Soproni Egyetem életében, hiszen a hallgatók az évszázados selmecbányai hagyományoknak megfelelően búcsúznak el az alma matertől és a várostól - zárta beszédét a SoE rektora.

Ezután a végzősök előtt kitárult a Soproni Egyetem kapuja, majd a szalamander indulását követően, a város utcáin ismét felcsendültek azok a valétáló dalok, amelyek évszázadok óta visszhangozzák Selmecbánya, az egyetem és a leghűségesebb város örök kapcsolatát.

A menet útvonalán lakó városi polgárok a hagyományokhoz híven, egy-egy gyertyát helyeztek ki az ablakukba, jelképesen búcsúzva a végzős hallgatóktól. A fáklyás menet a Bajcsy-Zsilinszky – Béke út – Ady Endre út – Csengery utca – Frankenburg út – Deák tér– Erzsébet utca – Széchényi tér – Várkerület útvonalon haladt, majd hagyományosan a Tűztorony kapuja alatt vonult be a Fő térre, hogy ott, a Hűség kapu előtt búcsúzzanak szeretett városuktól.

A Fó téren álló fáklyás menet előtt Sopron polgármestere búcsúzott a végzősöktől. A búcsú mindig nehéz, egy kicsit szomorú, de egyben öröm is talán, hiszen, ha egyszer valami lezárul, azt mindig követi valami új - kezdte köszöntőjében Farkas Ciprián Sopron polgármestere. - Ha becsukódik egy ajtó, akkor kinyílik egy másik valahol. Ezt a másik ajtót, most nagybetűs életnek hívják és családról, valamint hivatásról fog szólni. Hasznosítaniuk kell mindazt a tudást, amit az elmúlt években tanultak. Elindulnak az álmaik megvalósítása felé vezető úton. Kívánom, hogy ne álmodják az életüket, hanem éljék az álmaikat - tette hozzá.

Az elmúlt években nemcsak az egyetem, hanem Sopron polgárai is voltak a végzett hallgatók. Felejthetetlen emlékeket és élményeket, de barátságokat, szerelmet és életre szóló emberi kapcsolatokat is kötöttek a városban eltöltött évek alatt.

A Soproni Egyetem oktatóinak köszönhetően olyan értékálló tudással gazdagodtak a hallgatók, melyet a magyar haza gyarapítására tudnak fordítani."- zárta beszédét dr. Farkas Ciprián.

A valétaelnökök beszéde után, az Il Silencio felcsendülése mellett a végzős hallgatók elhelyezték Soproni Thurner Mihály szobrának talapzatán a megemlékezés koszorúját.

A szövegkapcsolóra kattintva rövid össszefoglaló videó nézhető meg az idei soproni valétálásról.

Forrás: Sopron Média, kisalfold.hu

Szerző: Sopron Média, Varga Henrietta/kisalfold.hu

Fotók: Griechisch Tamás/Sopron Média, Szalay Károly/kisalfold.hu

Hírszerkesztő: Nagy László