"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Emlékkövet állított az Ipoly Erdő Zrt. a Katalinpusztai Kirándulóközpontban

Emlékkövet állított az Ipoly Erdő Zrt. a Katalinpusztai Kirándulóközpontban

Vörösné Baracsi Erzsébet tervező művész munkásságának méltó elismerésére állított emlékkövet az Ipoly Erdő Zrt. 2022. június 23-án, a Katalinpusztai Kirándulóközpontban. Az avatóünnepségen a család, valamint egykori alkotótársai és három erdőgazdaság vezetői mellett, részt vett Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár is. 

Vörösné Baracsi Erzsébet faipari mérnök, tervező művész évtizedeken keresztül alkotott magas színvonalú, egyedi megjelenésű, az erdőhöz illeszkedő  épületeket, építményeket számos hazai helyszínen. A Pilistől a Karancs-Medves vidékéig erdei vendégházak, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, emlékhelyek őrzik a keze nyomát. 

“Az alkotómunka nem az „én”-ről, nem az „egyén”-ről és nem a „jelen” dicsőségéről szól. Egy alkotás sose legyen öncélú, mert bár gyökereink a múltból táplálkoznak, mindig, alázattal, a jövőnek építünk. Ez az idősík a munkánk, a munkám valódi mércéje.”

Vörösné Baracsi Erzsébet szavait idézve világosan kirajzolódik, hogy Ő a jövőnek tervezett, így a Katalinpusztán állított kő méltó emlék lesz a számára.

Az emlékkő különös szállal fűződik a tervező egy korábbi munkájához, egyben a magyar erdészettörténet egyik emblematikus alakjához. Abból a kettéhasított romhányi homokkő sziklából formázták meg, aminek a leválasztott és a néhai művész tervei szerint kifaragtatott másik feléből, 2013-ban Wagner Károly emlékoszlopot állítatott az Ipoly Erdő Zrt.  A balassagyarmati Nyírjesi Parkerdőben, ideiglenesen elhelyezett alkotás végső helye a selmeci Wagner-füzesben lesz.

A múltból merített emlék így él tovább. A most felavatott emlékkőben megformázott kopjafa, a szimbólumain keresztül mutatja meg a jövő nemzedékeinek Vörösné Baracsi Erzsébet életét.

Személyes hangvételben emlékezett meg a művészről Kiss László vezérigazgató, Horváth Barnabás főmérnök és Zanati László erdészeti igazgató. Az emlékkövet Vörösné Baracsi Erzsébet özvegye, Vörös Ákos református lelkész áldotta meg.

Vörösné Baracsi Erzsébet munkásságáról összefoglaló interjúanyag jelent meg az Erdészeti Lapok 2020. évi augusztusi lapszámában, mely a szövegkapcsolóra kattintva érhető el.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Szerző: Horváth Barnabás

Fotók: Vörös Anna

Hírszerkesztő: Nagy László