"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Enyhíti a fás biomassza égetésre vonatkozó szabályozásokat a francia kormány

Enyhíti a fás biomassza égetésre vonatkozó szabályozásokat a francia kormány

A francia mezőgazdasági minisztérium az egészségügyi fakitermelések támogatását és a fás biomassza elégetésére vonatkozó előírások enyhítését tervezi. A francia erdőket tizedelő kártevők, a kéregbogár fajok terjedésének megállítása egyre nagyobb kihívást jelent, mert a klímaváltozás segíti a szaporodásukat.

2018 óta a rendszeresen visszatérő évenkénti aszályok és a hőmérséklet növekedés Északkelet-Franciaországban a bogár támadására érzékenyebbé tette a fákat, ami a lucfenyő és más fenyőfajokból álló erdőterületeken tömeges fapusztulásokat okozott.

A becslések szerint a régió 520 000 hektárnyi erdejéből 110 000 hektár fertőzött – közölte a mezőgazdasági minisztérium hétfőn.

A rovarok terjedésének megfékezése érdekében Franciaország finanszírozni fogja a megelőző fakivágásokat és a kéregtelenítő berendezések beszerzését, a költségek 65%-os mértékében, egységenként legfeljebb 8 000 euróig. Emellett megkönnyíti a fertőzött fa biomassza célú elégetését, és segít a fertőzött, de még használható faanyag értékesítésében – közölte a minisztérium.

A veszélyeztetett területeken a kivágott fák kéregtelenítése segíthet megállítani a bogarak terjedését, mivel megakadályozza, hogy a frissen kivágott egészséges fák új szaporodóhelyet képezzenek.

„Minél előrehaladottabb a fertőzés, annál kevésbé hatékonyak a védekezési intézkedések” – áll a minisztérium közleményében. A kormány emellett országos és regionális válságstábokat hoz létre a fertőzött területek jobb feltérképezése és ellenőrzése érdekében.

A fenyőt széles körben használják az építőiparban, a bútorgyártásban és a papírgyártásban. A minisztérium szerint a kéregbogárral fertőzött faanyag, ha idejében felismerik és a megfelelő időben kivágják, tökéletesen alkalmas az építkezésre.

A kormány enyhíteni fogja a biomassza-tüzelésű erőművekben vagy fűtőművekben történő elégetésre vonatkozó előírásokat is. Lehetővé teszi, hogy a fát az égetési helytől távolabbi régiókból hozzák. Emellett növelni fogja az erdők újratelepítésének állami támogatását is.

Forrás: MM, Reuters, OEE

Fotók: Tenczer Gábor/Index

Hírszerkesztő: Nagy László