"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Robotizációs kísérletek az erdőgazdálkodásban

Robotizációs kísérletek az erdőgazdálkodásban

Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző erdőgazdálkodási feladatot önállóan  is végezni tudó robotgépet hoztak létre. Az egyik új robot faültetéssel, a másik az aljnövényzet, bozótosok, bokros-cserjés területek karbantartásával foglalkozik. Mindkettő mérete akkora, mint egy kisebb járműé, és természetesen párban is képesek együttműködni.

Az első a Multiscope Forester Planter névre hallgat, és ültetési hasznos teherként legfeljebb 380 palántát képes magával vinni műszakkezdéskor - írta róla a Milrem Robotics. A nyilatkozat szerint a robotot egyelőre nyugodt környezeti zónákban történő működésre készítették fel, vagyis nehéz környezeti és/vagy időjárási körülmények között még nem bevethető.

A Multiscope Forester bozótvágót ugyanakkor keménynek és ellenállónak készítették, hogy egyértelműen mostohának számító környezeti és időjárási viszonyok között is jól működhessen.

A robot alapját a Milrem Robotics Multiscope alapváza, melynek szerszámkarja bozótvágó eszközzel és érzékelőkkel van felszerelve. Mindkét gép 20 kilométer per óra körüli sebességgel haladhat, lehetővé téve a Forester Planter rendszerei számára, hogy elérje a hektáronkénti 5-6,5 órás ültetési sebességet. A sebesség természetesen azért függ az ültetésre kerülő fafajtól és az ültetési terület jellegétől is.

A két robot párban is használható, a bozótvágó kezeli az elültetésre kerülő csemeték körüli növényzetet, és felszabadítja, megtisztítja a helyet a faültető robot számára. Mindkét robot lézer alapú LiDAR technológioát, kamerákat és világméretű helymeghatározó rendszereket (például GPS-t) használ az eligazodáshoz. A LiDAR elkészíti a robotok környezetének háromdimenziós matematikai vetületét, lehetővé téve számukra a független mozgást és a gyors eligazodást.

Fákat egyébként nem csak lánctalpas, vagy "földhöz ragadt" robotokkal ültetnek, de drónokkal is. A mianmari Yangontól délre, egy távoli területen, apró mangrove csemeték nagyjából 50 centiméter magasak. Tavaly szeptemberben ültették őket drónok segítségével, ami bizonyítja, hogy a technológia segíthet az erdők helyreállításában, méghozzá a klímaváltozás elleni küzdelemhez szükséges ütemben.

Most már bizonyítékunk is van rá, hogy milyen fajokat és milyen körülmények között ültethetünk" - mondta el Irina Fedorenko, a drónokat gyártó startup, a Biocarbon Engineering társalapítója. A fajok és a speciális környezeti feltételek megfelelő kombinációja tette lehetővé, hogy el tudjuk végezni a helyreállítási munkát. Most készen állunk az ültetés mennyiségének növelésére és az elért siker megismétlésére."

A startup, mely drónokkal fákat és füvet is ültet Ausztrália elhagyott bányáiban és a világ más részein, a mianmari Worldview International Foundation nevű nonprofit szervezettel dolgozik együtt. A nonprofit szervezet a falusiakkal is együttműködik, hogy kézzel is ültessenek fákat. A projekt 2012-ben kezdődött, miután a kormány megnyitotta az ország határait a nemzetközi üzleti élet előtt. Eddig több mint hatmillió fát ültettek el, és a nonprofit szervezetek 2019 végéig további négymillió elültetését tervezik.

Forrás: raketa.hu

Fotók: Digitalmagazin.de/Milrem

Hírszerkesztő: Nagy László