"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészeti Politikai Ankét a Soproni Egyetemen

Erdészeti Politikai Ankét a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem erdőmérnökképzésének egyik államvizsga tantárgya az erdészeti politika, amelynek oktatása hagyományosan az erdészeti ágazat különböző szereplőinek aktív bevonásával történik. Idén a gyakorlati kollégák bevonása az Erdészeti Politikai Ankét elnevezésű eseményen keresztül történt, amelynek első mozzanataként a tantárgy 1990-es évekbeli újraindítójára, az erdészeti politika és az erdővagyon-gazdálkodás oktatásának kiváló alakjára, a Soproni Egyetem egykori dékánjára és rektor-helyettesére, Mészáros Károlyra emlékeztünk halálának 15. évfordulóján.

Az irányított panelbeszélgetés formájában megtartott rendezvénnyel azt kívántuk elérni, hogy az erdőmérnök hallgatók számára bemutassuk az erdészeti ágazat és az erdészeti politikai folyamatok legfontosabb szereplőit, és megismertessük az egyes fontos ágazati kérdésekben az egymást támogató és ellenző álláspontokat.

A résztvevők, Szentpéteri Sándor (Agrárminisztérium), dr. Borovics Attila (SoE, Erdészeti Tudományos Intézet), Kiss László (Országos Erdészeti Egyestület), Lomniczi Gergely (IndigoCom), Luzsi József (NAK) és Mocz András (MEGOSZ) személyének és a képviselt szervezetek sokféleségének köszönhetően élvezetes viták alakultak ki az erdőgazdálkodási ágazat jövőképével, az erdőtelepítésekkel, a nagyragadozók visszatelepülésével, valamint a magán-erdőgazdálkodás fejlődési lehetőségeivel kapcsolatban.

A célunk a jövőben is az, hogy a soproni erdőmérnök, természetvédelmi mérnök és vadgazdálkodási mérnök képzésekben az ágazati gazdaságtani és szakpolitikai tárgyakban aktívan együttműködjünk minden szakmai szervezettel, amelyek között kiemelt jelentősége lehet az Országos Erdészeti Egyesület vezetőinek és a szakosztályainak.

Forrás: OEE, SOE ERTI

Szerző: Dr. Schiberna Endre

Fotók: SOE ERTI

Hírszerkesztő: Nagy László