"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdővédelmi szakmai napot rendezett a VERGA Zrt. - fókuszban a bakonyi kőrispusztulás

Erdővédelmi szakmai napot rendezett a VERGA Zrt. - fókuszban a bakonyi kőrispusztulás

Kőrispusztulás – emiatt jelennek meg kopasz foltok erdeinkben. A kórra egyelőre nincs gyógyír, megoldás, gyors terjedése miatt hazánkban – és egész Európában is – az egyik legjelentősebb erdészeti problémaként tartják számon. Nem véletlenül nevezték el a Bakony legmagasabb kiemelkedését Kőris-hegynek, de eltűnhet ez az őshonos fafaj erdeinkből.

Erdőkárok – ez volt a fő téma a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. éves szakmai napján, pénteken. A gyakorlatban és a tudományos területen végzett munkájuk alapján elismert előadók beszéltek többek közt a klímaváltozás erdeinkre gyakorolt eddigi és várható hatásairól, a VERGA Zrt. erdővédelmi intézkedéseinek változásairól.

Ugron Ákos Gábor vezérigazgató köszöntötte a megjelent szakembereket, akik a terepen is megvizsgálták a fenyő- és a kőrispusztulás jeleit, a felújítási tapasztalatok eredményeit.

Az erdészeti klímazónák változása egyértelmű. A klímaváltozás negatív hatása ellen úgy küzdhetnek az erdészek, hogy az erdők egészségi állapotát óvják, azt pedig úgy lehet megoldani, hogy természetességüket növelik, ökológiai egyensúlyra, a fajok sokféleségének, változatosságának megteremtésére törekednek egy helyen belül is. Ám a változó környezeti viszonyok az utóbbi húsz évben új kórokozók megjelenését hozták magukkal a Bakonyba is, ilyen például a kőrispusztulást okozó gombafaj. Főleg a környék magaskőris-állományait veszélyezteti a korábban ismeretlen betegség. 

A magas kőris hajtáspusztulását okozó gombafajról már bebizonyosodott, hogy kórokozóként a többi kőrisfajunkat is megtámadta. A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a levelek, a hajtások hervadása, száradása, barna foltok és nagyobb elhalások a vesszőkön, a kérgen, barnás elszíneződés a fás részekben. Előfordul, hogy ha elkezdik a beteg kőrisegyedeket eltávolítani, akkor foltokban ideiglenesen "csupasszá" válnak területek. Helyükre nem kőrist, hanem elegyes erdőket telepítenek.

A szakmabeliek szerint a fertőzés mértéke napjainkra megkérdőjelezi az értékes faanyagot adó kőrisállományaink gazdasági létjogosultságát és ökológiai stabilitását. A Verga területén tapasztalt kőrispusztulás, az egyre bővülő fertőzés és az egyre nagyobb mértékű, akár évenkénti egészségügyi fakitermelések nyomán a kőrises és kőris elegyes erdőrészek záródáscsökkentése révén kialakult helyzet kezelése csak átgondolt intézkedéssorozat keretében történhet, ezért a társaság 2023-ban kidolgozta kőrisstratégiáját. Tavaly nyolchektárnyi kőrispusztulással érintett erdő felújítását kezdte meg az erdőgazdaság, idén további nagy területű erdőfelújításokkal folytatja a programot. A virágos kőrist nem támadja meg a betegség, az egyik előadásban erről is szó volt.

Forrás: veol.hu

Szerző: Rimányi Zita

Fotók: Nyitókép: Wikipedia, Hírképek: veol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László