"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ezentúl az erdőgazdálkodók is lekérdezhetők az EUTR keresőben

Ezentúl az erdőgazdálkodók is lekérdezhetők az EUTR keresőben

A Nébih EUTR keresőjének (https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso) funkcióbővítése révén ezentúl, a regisztrált faanyag kereskedelmi lánc szereplők mellett, már az erdőgazdálkodók jogosultságai is lekérdezhetők a rendszerből. A fejlesztés lehetővé teszi az illegális forgalmazók hatékonyabb kiszűrését, ezáltal a csalások megelőzését.

Az erdőgazdálkodók jelenleg külön regisztráció nélkül végezhetnek a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységet, ha az erdei faválasztékot általuk kezelt erdőből értékesítik Magyarországon. Az EUTR kereső fejlesztésének köszönhetően a jövőben a kereskedők és a vásárlók is meggyőződhetnek arról, hogy a fát kínáló eladó valóban bejegyzett erdőgazdálkodó-e, azaz van-e lehetősége általa kezelt erdőből fát értékesíteni.

A kereső használatához az érintett adószámát vagy FELIR azonosítóját kell megadni (utóbbival EUTR azonosító néven is találkozhatunk hirdetésekben), továbbá természetes személy esetén névvel és születési dátummal is történhet keresés. Amennyiben a lekérdezés sikeres, a találati lista „tevékenységek” szakaszában „erdőgazdálkodási tevékenység” címszó alatt megjelenik az erdőgazdálkodói státusz.

A kellő körültekintéssel történő vásárláshoz célszerű meggyőződni arról is, hogy az erdőgazdálkodó EUTR tevékenysége nem áll-e felfüggesztés vagy tiltás alatt. Erről a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-jogsertesek oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: NÉBIH

Fotók: NÉBIH

Hírszerkesztő: Nagy László