"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fából akkumulátor? Miért ne?

Fából akkumulátor? Miért ne?

Jogosan adódik a kérdés, hogy mit keres a fa, mint anyag egy akkumulátorban. Elsőre vadnak tűnik az állítás, de valóban létezik egy projekt, ami annak lehetőségét vizsgálja, hogy miként lehetséges egy olyan akkucella legyártása, ami a helyi forrásból származó fákban található anyagot hasznosítaná.

Ha azt is hozzáteszem, hogy a vizsgálódás alapja az akkugyártás környezetre gyakorolt hatásainak csökkentése, akkor nem lepődünk meg, ha a projekt gazdája a svéd Northvolt. A Northvolt a finn Stora Enso erdészeti vállalattal együtt próbálják megtalálni a kérdést arra, hogy a fákban természetes úton jelenlévő lignin miként lehetne az akkumulátorok anódjának alapanyaga.

A procedúra alapos leírását megtaláljuk az erdészeti vállalat egyik aloldalán, ahol Lignode néven létezik egy aktív termék, ami ezt a technológiát boncolgatja. Az alábbi videó nagyon szemléletesen mondja el, hogy miként járulhatnak hozzá a fák egy fenntarthatóbb módon létrehozható lítium-alapú akkucellához a közeli jövőben.

 

A Lignode technológiája tulajdonképpen abból áll, hogy a lítium cellákban jelenlévő grafitot (Anód) helyettesíteni tudja egy jóval fenntarthatóbb forrásból származó helyettesítő anyaggal, aminek alapját a fákban természetes úton megtalálható lignin adja. A fák 20-30%-a ligninből áll, ahol ez kötőanyagként működik, és a fa merevségét és rothadásállóságát adja. Ha úgy nézzük, akkor ez az egyik legnagyobb megújuló szénforrás jelenleg a Földön. Az pedig csak hab a tortán, hogy az ilyen cella gyorsabban tölthető és alacsony hőmérsékleten is jobban teljesít, mint a hagyományos grafitot tartalmazó társai.

A legszebb része a dolognak, hogy a lignin jelenleg a fafeldolgozás egy mellékterméke, tehát gyakorlatilag egy olyan anyaggal lehetne helyettesíteni a ma csak bányászat útján beszerezhető szenet (és így a grafitot), amit amúgy elégetnek. Ezzel mindenki csak jól járna és azt sem lehetne rásütni a projektre, hogy ez is csak egy újabb valami, ami révén még több fát kell kivágni és ültetni. A Stora Enso projektje 4 fő lépésből áll:

  1. A lignin előállítása a cellulózgyártás során
  2. A lignin finomítása és átalakítása szénporrá
  3. A porból szilárd elektróda előállítása
  4. Az akkumulátorok legyártása

A lignint jelenleg a Stora Enso finnországi üzemében állítják elő (Sunila Mill) 2015 óta.

Forrás: e-cars.hu

Fotók: Stora Enso

Hírszerkesztő: Nagy László