"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fák szállítószövetéből készült vízszűrőt fejlesztettek a szennyezett ivóvizek tisztítására

Fák szállítószövetéből készült vízszűrőt fejlesztettek a szennyezett ivóvizek tisztítására

A Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) mérnökei egy olyan szűrőt fejlesztettek ki, amely a faágak keresztszelvényét alapként használva megtisztítja a vizeket a baktérium szennyeződésektől. A filter a xilémet használja fel, vagyis egy természetes szállítórendszerre épít. A xilém egy szállítószövet, amely vékony, összekapcsolt membránsejtekből áll, többek közt a fásszárúak nem fás részeiben is megtalálható. Feladata a víz és a vízoldékony ásványi anyagok, transzportja a gyökerektől a növény többi részéhez.

A filter a laboratóriumban jól vizsgázott, így következő lépésként Indiában tesztelték a helyi fákból készítve. Ezek alapján alkották meg a prototípust, egy olyan szűrőrendszert, amelyben cserélhető xilém filterek működnek.

A technológia leírásra került  (Nature Communications). De nem a tudományos folyóirat az egyetlen hely, ahol az érdeklődők részletesebben olvashatnak a faalapú vízszűrőről. A kutatók ugyanis egy honlapot is létrehoztak, ahol útmutatókat is közzétettek a xilém filterek kifejlesztéséhez a különböző fafajokból származó keresztszelvények felhasználásával.

Mivel a nyersanyagok széleskörben hozzáférhetők és az elkészítési módszer igen egyszerű, az elképzelés szerint a közösségeket is könnyen be lehet vonni a gyártásba.

Azokon a területeken, ahol a lakosok csak szennyezett ivóvízhez juthatnak hozzá, ezzel az egyszerű szerkezettel is sokat lehet tenni az egészségükért. A valós, éles tesztek során a filter a bakteriális szennyeződések (pl. E coli, rotavírus) 99%-át eltávolította.

A prototípus kifejlesztése közben a szakemberek egy nem várt problémával találták magukat szemben. A xilém a tárolás során könnyen kiszáradt, odatapadt a szűrő falára, lelassította a vízszűrést. Többszöri használat során pedig csomósodott, ragadt az anyag. A kutatók úgy oldották meg a gondot, hogy a keresztszelvényt meleg vízbe áztatták, majd etanolba merítették. Miután kiszáradt, sokkal nagyobb tartósságot mutatott a szűrő.

A tudósok úgy vélik, hogy ezek a szűrők valóban segíthetnek a baktériumos szennyeződésekkel szemben. A kémiai szennyeződések (pl. az arzén vagy a fluorid) esetében azonban még nem ismert, hogy hatékonyan alkalmazhatók-e.

A filterek jól vizsgáztak az éles teszteken Indiában, ahol számos vidéki közösség nem jut tiszta ivóvízhez.

A kutatók visszajelzéseket gyűjtöttek a helyiektől is, hogy jobban megértsék a jelenlegi vízszűrési technikáikat és preferenciáikat. A lakosok között nagyon fontosnak bizonyult, hogy a szűrő természetes anyagból készül.

Az alacsonyabb jövedelmű emberek szívesebben költenek egy kis összeget naponta a szükséges dolgokra, mint ritkábban egy nagyobb összeget. Vagyis ez eddigi szűrőket a magas cserélési költségek miatt nem alkalmazták. A mostani megoldással akár naponta vagy hetente olcsón lehetne a cserét elvégezni.

Forrás: morzsafarm.hu

Fotók: nature.com

Hírszerkesztő: Nagy László