"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fokozódik az aszály az ország keleti felén - kiritkusan száraz a talaj az Alföldön

Fokozódik az aszály az ország keleti felén - kiritkusan száraz a talaj az Alföldön

A keleti országrészben hetek óta alig esett, a talaj sokfelé csontszáraz, a nyári növények szenvednek az aszálytól, míg a Dunántúlon május végén, június elején jelentős mennyiségű eső hullott, arrafelé még van nedvesség a talajban.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege a Dunántúl nagy részén és a középső országrész nyugati felében pozitív eltérést mutat a sokéves átlaghoz képest, többfelé a 30 mm-t is meghaladja a többlet, míg a keleti országrészre 30-60 mm-es hiány a jellemző. A 90 napos csapadékösszeg a keleti országrészben még nagyobb, 40-100 mm-es elmaradásban van az átlaghoz képest.

A csapadék területi eloszlásában megfigyelhető nagy különbségek tükröződnek a talajok nedvességtartalmában is. A felső fél méteres talajréteg az ország nyugati felén többnyire még bőven tartalmaz nedvességet, bár az utóbbi egy hét során arrafelé is sokat száradt a talaj. Ezzel szemben a keleti tájakon, az Alföld jelentős részén kritikusan száraz a talaj, a növények számára hasznosítható vízmennyiség kevesebb, mint 30%-át tartalmazza. Ez utóbbi területeken a talaj felső egy méteres rétegéből 100-130 mm nedvesség hiányzik a telítettséghez képest.

A legfrissebb OMSZ NDVI vegetációs index térképeken a június első felére vonatkozó állapotot láthatjuk. A változást jelző térképen és az anomália térképek az aszály jeleit mutatják az Alföld középső tájain, ahol piros foltok jelzik a zöld tömegnek a szokásosnál alacsonyabb értékét. A Dunántúlon a sokéves átlaghoz képest nagyobb mennyiségű a zöld tömeg.

Az ország jelentős része ezen a héten is nagy valószínűséggel is szárazon marad, keleten tehát fokozódik és egyre nagyobb területet érint az aszály. A talajok további száradására kell számítani.

Forrás: OMSZ/Agrometeorológia

Fotók: Ábra: OMSZ

Hírszerkesztő: Nagy László