"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Jelentős károkat okoznak az illegális agancsgyűjtők

Jelentős károkat okoznak az illegális agancsgyűjtők

Január végén, illetve február elején kezdik el elhullajtani agancsaikat a szarvasok. A csontos képződményeket országszerte sokan gyűjtik össze engedély nélkül, pedig az értékük miatt ennek könnyen súlyos bírság is lehet a vége. A szakértők szerint komoly probléma, hogy az illegális gyűjtők a nagy haszon jegyében gyakran fognak az állatok hajszolásába, hogy az egyedek a futás során elveszítsék az agancsukat.

A Soproni-hegység erdeiben is gyakran találkozhatunk az év ezen időszakában az avarban pihenő hullajtott agancsokkal. A csontos képződmények hiába szemrevalók, a hétköznapi erdőjáró nem viheti haza azokat. A vadászati törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy a hullajtott agancs az adott területen vadászatra jogosult szervezet tulajdonát képezi – a különleges ereklyék csak az ő engedélyükkel gyűjthetőek, minden más esetben lopásnak minősül azok hazavitele.

Meg lehet fogni az agancsot, szemügyre is vehetik, lefotózhatják a túrázók, de a legjobb az, ha egyszerűen otthagyják – emelte ki Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. közjóléti vezérigazgató-helyettese. - Ugyanis az avarban heverő csontos képződmények nekünk vadgazdálkodóknak fontos információkkal szolgálhatnak. Ha viszont mégis összeszedi az agancsot az erdőjáró, az adott területen vadászatra jogosultnál természetesen leadhatja – fűzte hozzá.

A vadgazdálkodási értéke a hullott agancsnak idén 5000 forint kilogrammonként – az értékhatár, amely fölött az eltulajdonítás már bűncselekménynek minősül, 50 ezer forint. Ezt az összeget már 2-3 nagyobb agancs elérheti. Egyeseket azonban nem érdekelnek a következmények és a módszereikkel komolyan veszélyeztetik a vadállatok testi épségét is.

Nagyon fontos lenne a vadjainknak, hogy ilyenkor tél végén nyugalomban tudjanak lenni, hiszen a természetben kint élő állatoknak bőven elég kihívás egy-egy fagyosabb hónap túlélése – világított rá Bánáti László, aki hozzáfűzte: ebben a szakemberek etetéssel segítenek a vadállatoknak. - Hatalmas probléma az agancsozással kapcsolatban, hogy az illegális gyűjtők a nagyobb profit reményében általában űzik a szarvasokat, hogy azok minél gyorsabban ledobják az agancsunkat. Ezzel súlyos sérüléseket okozhatnak a vadállatoknak. Például megsérülhet az agancstövük, amelynek következtében a következő évben már torz agancsot növesztenek. Illetve, amikor hosszú ideig tart a hajtás, akkor az állat tüdőgyulladást is kaphat, ami akár pusztulásához is vezethet – emelte ki.

Szintén óriási probléma, hogy a megriadt állatok komoly közúti baleseteket tudnak okozni – ugyanis a szarvasok tél végén összeverődnek akár száz-kétszáz egyedet is számláló csapatokba. Amikor egy ilyen rudli hirtelen kirohan az úttestre, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Az erdőgazdaságok úgy védekeznek ez ellen, hogy a hivatásos vadászok minden nap kint vannak az érintett területeken. Ha a kiránduló tapasztalja, hogy valaki illegális tevékenységet folytat az erdőben, nyugodtan jelentse azt a vadászatra jogosult személynek vagy szervezetnek.

 

Forrás: sopronmedia.hu

Fotók: sopronmedia.hu

Hírszerkesztő: Nagy László