"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kápolnát avattak a Pálos kolostorrom emlékére a Börzsönyben - képgaléria!

Kápolnát avattak a Pálos kolostorrom emlékére a Börzsönyben - képgaléria!

A magyar erdőknek nem csak klímavédelmi, gazdasági, természetvédelmi, hanem kulturális, és ezzel együtt rekreációs szerepe is van - hangsúlyozta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár Márianosztrán, a Szent Mihály pálos kolostorrom helyén emelt emlékhely átadóünnepségén.

Az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, hogy amikor újra életre keltünk egy ilyen objektumot, akkor mindig egy kicsit az emberségünk, a magyarságtudatunk kell, hogy megmozduljon, felébredjen.

Mint fogalmazott: az erdők nemzeti örökségünk részét képezik, ezért gondoznunk és óvnunk kell. Emellett kiemelt feladatunk, azoknak a turisztikai létesítményeknek a fenntartása, megőrzése, amelyek szolgáltatásait egyre többen veszik igénybe, ezért erre a célra az állami erdőgazdaságok évente csaknem négymilliárd forintot fordítanak.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: nekünk a magunk természetközeli életmódjával, természetes gondolkodásával és természetszeretetével a gyökereink védelme a feladatunk. Beszélt arról is, hogy, a Pálos emlékhelyen, a régi pálos kolostor helyén emelt kis kápolna keresztje úgy készült, hogy aki ellátogat ide és ránéz a keresztre, az fel kell, hogy emelje a tekintetét. A keresztény ember így mindig biztatást, mindig erőt kap, mert nem lehet bús, hiszen megváltott. Jelképes is, hogy a természetben található az emlékhely, mivel a természet járása a természetes gondolkodáshoz, a józan eszünkhöz is vissza tud vezetni, szemben a romboló globalizált eszmerendszerrel.

Kiss László az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy a Pálos emlékhely létesítése a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (VEKOP) "Gyalogszerrel felfedezni a Börzsöny turisztikai termékkínálatát" elnevezésű uniós forrásból megvalósított pályázat része. Az emlékhely 18,6 millió forintból valósult meg. Felhívta rá a figyelmet, hogy az erdőgazdaság évek óra arra törekszik, hogy az erdőben megbúvó, természeti, történelmi, és kulturális értékeket minél szélesebb körben bemutassa.

Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy minden megvalósuló beruházás mögött aprólékos háttérmunka zajlik, a két szervezet szoros együttműködésben dolgozik. Az igazgató kiemelte, amellett, hogy a meglévő értékeket hangsúlyozza minden létesítmény, újakat is teremt a közönség számára.

A pálos emlékhely avatásán készült további fényképek a szövegkapcsolóra kattintva nézhetők meg a Híralbumok képgalériában.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László