"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kittenberger Emlékerdőt telepített az Ipoly Erdő Zrt. - képgaléria!

Kittenberger Emlékerdőt telepített az Ipoly Erdő Zrt. - képgaléria!

Kittenberger Kálmán nevét viseli  az Ipoly Erdő Zrt. által telepített emlékerdő Kismaros mellett. Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást szervező iroda támogatásával létesített emlékerdő mellett az erdőgazdaság Kittenberger emlékhelyet is kialakított.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt célja, hogy figyelmet irányítson a magyar vadászat szakmai és kulturális értékeire. 

Az Ipoly Erdő Zrt. fontos szerepet vállal a Börzsönyhöz erősen kötődő, nemzetközi hírű vadász és Afrika-kutató, Kittenberger Kálmán emlékének, szellemi örökségének gondozásában.

A Világkiállítás emlékerdő-programjának részeként az erdőgazdaság Kismaros térségében egy hektár területen létesített emlékerdőt. A 10 ezer tölgy és vadgyümölcs csemete elültetésével kialakított erdő nem véletlenül viseli a Kittenberger nevet. Az Afrika-kutató ezer szállal kötődött a térséghez, Nagymaroson élt, ezekben az erdőkben vadászott, és a közeli Rózsakunyhóban sokat időzött vadásztársával, Fekete István íróval.

Az emlékerdő mellett kialakított pihenőhely szimbolikus elemei a nagy vadász életének fontos állomásait mutatják meg. A stilizált vadászszék 3 lába utal Lévára, ahol Kittenberger Kálmán született, Afrikára, ahol majd bő másfél évtizedet töltött, és Nagymarosra, ahol élete egy boldog időszakát töltötte.

Az új erdőt és az emlékhelyet kerítés védi a vad károsításától, melynek létesítéséhez a területen vadgazdálkodó Börzsönyi Borostyán Vadásztársaság jelentős forrással járult hozzá. Az emlékerdő telepítése jól szolgálja az Agrárminisztérium Országfásítási Programjának célkitűzéseit is.

Az emlékerdő és az emlékhely avatásról további fényképeket a szövegkapcsolóra kattintva a Híralbumok képgalériában tekinthet meg.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László