"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Közeleg az erdei faválasztékok készletének nyilvántartásba vételi határideje! - NÉBIH felhívás

Közeleg az erdei faválasztékok készletének nyilvántartásba vételi határideje! - NÉBIH felhívás

A faanyag kereskedelmi lánc szereplőknek nyilvántartásba kell venniük az üzleti év első napja szerinti nyitó erdei faválaszték készletet az üzleti év első hónapjának végéig. Mivel a legtöbb gazdasági szervezet, gazdálkodó esetében ezen első napnak január 1-e minősül, így esetükben a határidő 2022. január 31 én jár le. A kötelezettség teljesítéséhez gyors és biztos megoldást nyújt a Nébih saját elektronikus rögzítő felülete.

A készletet fafajonként, választékonként telephelyenkénti bontásban kell rögzíteni. Erdőgazdálkodók esetében telephelynek minősülnek azon erdőrészletek, ahol erdei faválasztékot tárolnak.
A készlet rögzítése akár papíron, akár elektronikusan, Excel táblázatban is történhet. Fontos azonban, hogy az így előállított tartalmat a láncszereplő nyilvántartásához kell csatolni és öt évig meg kell őrizni.
A készlet rögzítéséhez rendelkezésre áll a Nébih rögzítő felülete is, amely a Nébih Ügyfélportál Rendszerbe történő ügyfélkapus belépés után (https://upr.nebih.gov.hu) a „Faanyag kereskedelmi lánc” csempére kattintva megjelenő felület Menüjéből érhető el (Készletbejelentés → Éves bejelentés).
A Nébih rendszerében történő rögzítés előnye, hogy 

  • a bevitt adatok csak a jogszabályi előírásoknak megfelelő szerkezetben és tartalommal tárolhatók,
  • biztosan nem keverednek el az ügyfél nyilvántartásában,
  • és egy későbbi hatósági ellenőrzés során nem szükséges a rögzített adatokra vonatkozóan adatot szolgáltatni, csak meg kell hivatkozni azokat.

Egyes esetekben a rögzítő felületen nem látszik a láncszereplő minden EUTR-ben regisztrált telephelye, ilyenkor azonban a hiányzó telephelyekre ideiglenes telephelyként tudnak készletet rögzíteni. Az erdőgazdálkodók az egyes erdőrészleteikben tárolt erdei faválasztékaik rögzítését úgy tudják elvégezni, ha az érintett erdőrészleteket ideiglenes telephelyként felveszik a készletrendszerben.

A rögzítő felület részletes Felhasználói kézikönyve itt érhető el:
https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1277079/EUTR+Ugyfel+Felhasznaloi+Kezikonyv.pdf 

A készletek nyilvántartásba vételével kapcsolatban további részletes információk alábbi összefoglalónkban olvashatók:
https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/53719738/Erdei+favalasztekok+ev+eleji+nyitokeszletenek+nyilvantartasba+vetele.pdf 

Forrás: NÉBIH

Hírszerkesztő: Nagy László