"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Lesz forrás az agrárberuházásokra

Lesz forrás az agrárberuházásokra

Párhuzamosan fut a Vidékfejlesztési program (VP) és a KAP stratégiai terv az idén. Az új felhívásokra az év második feléig kell várniuk a gazdáknak, a beruházást tervező gazdálkodók azonban ez idő alatt sem maradnak pályázható forrás nélkül. A VP egyes intézkedései – például az öntözésfejlesztési beruházásokat támogató kiírás – még jövőre is pályázhatók lesznek.

Az év második feléig még biztosan várniuk kell az új Közös agrárpolitika vidékfejlesztési pályázataira a gazdálkodóknak. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott válaszában jelezte: az új programhoz kapcsolódóan pontos pályázati menetrend még nem készült, a tárca legkorábban 2023 második felében tervezi meghirdetni az első felhívásokat. A mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplőinek azonban ez idő alatt sem kell nélkülözniük a beruházási forrásokat.

Ahogyan arról a tárcavezető beszámolt, 2023 és 2025 között három olyan év lesz, amikor a korábbi Vidékfejlesztési program és a KAP stratégiai terv (KAP ST) párhuzamosan fut majd. 

Az európai uniós szabályok szerint ugyanakkor a KAP ST keretében kiírandó új vidékfejlesztési intézkedésekben támogatást nyert projektekhez kapcsolódóan csak akkor kaphatnak támogatást a kedvezményezettek, ha a VP-ben meglévő, ugyanarra a célra irányuló intézkedést pénzügyi szempontból is lezárták. A miniszter szerint a következő időszakban valamennyi támogatási forma esetében külön-külön meg kell vizsgálni, hogy mikor indulhatnak az újabb felhívások az új programon belül. – A VP egyes intézkedései – például az öntözésfejlesztési beruházásokat támogató kiírás – még jövőre is pályázhatók lesznek – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Nagy István emlékeztetett arra is, hogy a kormány döntésének köszönhetően a vidékfejlesztési források nemzeti társfinanszírozása nyolcvan százalékra emelkedett, a szóban forgó összeget pedig már 2021-ben az ágazat rendelkezésére bocsátotta a kabinet. 

Így a Vidékfejlesztési program kerete 1529 milliárd forinttal egészült ki. 2021-ben a VP-ben tíz agrárberuházási pályázatot hirdetett meg a tárca. – A kiírások végrehajtásának sikerét jól mutatja, hogy azokon keresztül hétszázmilliárd forintot meghaladó támogatást ítéltünk oda a kedvezményezetteknek. Így többek között ültetvénytelepítésre, szárítók létesítésére, állattartó telepek felújítására, kertészeti és feldolgozóüzemek létesítésére és korszerűsítésre nyerhettek forrást a gazdálkodók – emelte ki a tárcavezető. Majd hozzátette: a nyertesek a jelentős külső nehezítő körülményekkel megküzdve mindent megtesznek annak érdekében, hogy projektjeiket végrehajtsák, a támogatott fejlesztések döntő része jelenleg a megvalósítási időszakban van.

Ahogyan arról lapunk korábban beszámolt, az új Közös agrárpolitika keretében jelentős forrás áll rendelkezésre a vidékfejlesztési célokra. Bár a területalapú támogatásokhoz hason­lóan itt is nagyobb hangsúlyt kapnak a zöldcélok, a kormányzat elvárásai­nak eleget téve a stratégiai terv központjában a gazdaságfejlesztés lesz. Ez utóbbi célra mintegy 1500 milliárd forintot különített el az agrártárca, a következő időszakban pedig összesen 21 pályázatot írnak ki ezen a területen.

Új elemként jelennek meg a generációváltást segítő felhívások, valamint a díszkertészek is számíthatnak az ágazatnak célzott pályázat meghirdetésére. Az úgynevezett zöldintézkedésekre mintegy ezermilliárd forint fordítható a következő években. A tervek szerint ezen a területen összesen 22 pályázat jelenik majd meg, számos erdészeti, állatjóléti, valamint környezet- és klímavédelmi felhívás készül. A klasszikus értelemben vett vidékfejlesztést 285 milliárd forint szolgálja, összesen 17 intézkedéssel.

Forrás: Magyar Nemzet

Szerző: Köpöncei Csilla

Fotók: ural-interfaces.eu

Hírszerkesztő: Nagy László