"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Mától lehet regisztrálni az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciójára

Mától lehet regisztrálni az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciójára

Tizenkettedik alkalommal, a Föld napjára időzítve, április 22-én elindul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési programja.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára kiemelte, a kormány 2011-ben indította el a hulladékszedési akciót, hogy erősítse a környezettudatos szemléletet, népszerűsítse az önkéntességét és megelőzze az illegális hulladéklerakást. Tavaly az ország minden részén, összesen 2200 helyszínen, 1775 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a programban részt vevő családok, iskolai közösségek, civil szervezetek.

A kampányban idén a vállalatokat is szeretnék megszólítani. A cégek részvételükkel a társadalmi felelősségvállalás keretében hozzájárulhatnak saját ESG követelményeik teljesítéséhez. Az államtitkár kitért arra, hogy kizárólag olyan hulladék gyűjthető, amely kézzel biztonságosan szedhető és zsákban elszállítható, ez elsősorban háztartási hulladékot jelent.

A hulladékgazdálkodás fontossága, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a szakma számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

Raisz Anikó hozzátette: az építési törmelék, gyógyszer, motorolaj, elektronikai hulladék, akkumulátor, gumiabroncs nem gyűjthető, ezeket a Hulladékradar  applikáción keresztül lehet bejelenteni. Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a programot koordináló NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. biztosítja a szükséges eszközöket – zsákokat, kesztyűket – valamint gondoskodik a hulladék elszállításáról.

Az idei program a Fenntarthatósági Témahéttel párhuzamosan április 28-ig tart. Regisztrálni a Szelektalok weboldalon lehet április 2.-től április 15-ig.

Forrás: Greendex, Energiaügyi Minisztérium

Fotók: Te Szedd!

Hírszerkesztő: Nagy László