"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megszűnik december végén az Országos Meteorológiai Szolgálat

Megszűnik december végén az Országos Meteorológiai Szolgálat

Megjelent a kormány honlapján a Lantos Csaba által vezetett Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezete, amely szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatait január 1-jétől a teljesen állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át – számol be róla a 24.hu.

A rendelet hatálya kiterjed majd a meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására. A tervezet megkülönbözteti és elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket, az állami meteorológiai tevékenységtől. Az állami meteorológiai tevékenység körében ellátandó feladatok a következők:

Az értelmező rendelkezések részletesen definiálják a meteorológiai tevékenységekkel kapcsolatos fogalmakat és szabályokat. Például, a rendelet hatálya alá tartozó meteorológiai adatoknak hiteles meteorológiai adatoknak kell lenniük, amelyeket minőségirányítási rendszerrel rendelkező szervezet kalibráló laboratóriumban működtet. Ha a nyilvánosság meteorológiai tájékoztatására irányuló tevékenység során, a piaci szereplők nem felelnek meg ennek a követelménynek, akkor az eredményeiket, előrejelzéseiket stb. a „nem hiteles adat” kifejezés használatával megjelölve tehetik majd csak elérhetővé és szolgáltathatják más felé.

A rendelet részletesen szabályozza, hogy ki végezhet meteorológiai szolgáltatási tevékenységet: a jövőben erre csak okleveles meteorológusoknak, valamint olyan jogi személyeknek vagy gazdálkodó szervezeteknek, akik okleveles meteorológusokat alkalmaznak lesz lehetőségük.

  • a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;

  • a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és meteorológiai információk közzététele;

  • a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;

  • az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása és

  • az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és meteorológiai előrejelzések biztosítása.

A tervezet záró rendelkezései szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat 2023. december 31-én szűnik meg, az általa ellátott feladatokat a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság veszi át 2024. január 1. naptól.

A nemzeti meteorológiai szolgáltatóként meghatározott állami cégnek pontosan leírják feladat- és hatáskörét. A jövőben a társaság egyebek mellett a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig kell Lantos Csabának, a környezetvédelemért felelős miniszternek jelentést kell készítenie.

Forrás: Világgazdaság, Portfolió

Fotók: index.hu

Hírszerkesztő: Nagy László