"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak - csökkent a tüzifa kereslet

Az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak - csökkent a tüzifa kereslet

Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni - mondta a Pénzcentrumnak a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettese. Sulyok Csaba hozzátette, ebből kifolyólag a hazai tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben.

A tavalyi évhez képest mérsékeltebb az érdeklődés a tűzifa iránt, de 2022-ben a lakossági rezsicsökkentés átalakítása miatt meglódult a lakossági kereslet, viszont ebben az időszakban a tavalyelőtti, és azt megelőző évekhez hasonlítva nagyságrendileg a szokásos szinten mozog a fakereslet - tette hozzá.

A szakember arra számít, hogy amint az időjárás is ősziesre fordul, ismét beindul a faértékesítés, ahogy az megszokott. A jelenlegi információk alapján összességében egy teljesen szokványos évre számítanak a vállalatnál, minden vásárlót ki fognak tudni szolgálni, fahiányra egyáltalán nem kell számítani.

Az árak kapcsán a szakember arról beszélt, náluk a lágylombos tűzifa (például a nyárfa) illetve a fenyőfélék erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, a keménylombos tűzifa (például akác) erdei köbmétere pedig 40-42 ezer forint.

A 2023-as árakat a NEFAG Zrt. egy előzetes piackutatást követően határozta meg, a térség többi erdőgazdaságának, magánértékesítőjének köbméteráraihoz képest. „Így a környező viszonylatban elég kedvező egységárat kínálunk a lakossági vásárlók részére, nem áraztuk túl a tűzifát” -tette hozzá Sulyok Csaba.

Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni: ezeket az erdőket a kitermelést követően felújítási kötelezettség is terheli, és az ehhez tartozó költségek is jelentősen megnövekedtek. Ezeket mind az egységárakban is kénytelenek érvényesíteni az erdészetek. Összességében ezért a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben - magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

A tűzifapiac az évekre visszamenő trendeket tekintve hullámzó tendenciát mutat, mely nagyban függ az időjárástól és energiaszektor tényezőitől - közölte kérdésünkre a Pilisi Parkerdő Zrt. A parkerdő 65 000 hektáros területén évente mintegy 268 ezer köbméter faanyag keletkezik, melynek csak kevesebb mint 70 százalékát, mintegy 180-190 ezer köbmétert hasznosítanak.

Az erdeinkben kitermelt faanyag 80%-a tűzifa minőségű, a tűzifaként értékesített faanyag 90 százaléka helyben hasznosul, jellemzően lakossági tűzifaként, mellyel a térségben élő, fával fűtő lakosságot ki tudjuk szolgálni - írta az erdőgazdaság.

A Parkerdő tűzifaalapanyagot állít elő és árusít. A lágy lombos tűzifaalapanyag ára 2023 őszén nettó 18.000 Ft/m3 környékén alakul, a keménylombos tűzifaalapanyag átlagára pedig nettó 30.000 Ft/m3. A „konyhakész” tűzifa – melyet például a tüzépeken is árusítanak - ára ennél nyilván magasabb a feldolgozási és szállítási költségek miatt - hívták fel a figyelmet.

A fakitermelés és az erdőgazdálkodás költségei az elmúlt években növekvő tendenciát mutattak, a tavalyi évhez képest viszont eddig térségünkben lényegi változás nem történt - közölte a társaság. Kérdésünkre azt is elmondták, hogy amennyiben az idei évben is maximált árat állapítanak meg a tűzifára, a Parkerdő felkészült a program ismételt lebonyolítására.

A tavalyi hatósági árak bevezetése óta sokkal drasztikusabb irányba mozdult a helyzet a tüzelőpiacon: a KSH adatai szerint tavaly augusztushoz képest ugyanis egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa manapság 64,4 százalékkal drágább. Ennél is jobban megugrott a fabrikett ára, ami 2022 augusztusához képest több mint 70 százalékkal kerül többe.

Ugyanakkor, mint a lenti ábrán is látható, júliusról augusztusra a tüzelőárak valamelyest lefelé tendáltak. Talán most jöhetett el a pillanat, amikor érdemes lehet betárazni a télirevalót, mert ha bejönnek a hűvösebb napok, vélhetően a kereslet is meg fog ugrani - az árakkal együtt.

Forrás: penzcentrum.hu

Szerző: Szánthó Péter

Fotók: penzcentrum.hu

Hírszerkesztő: Nagy László