"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

MyGardenOfTrees kutatási projekt az ÉSZAKERDŐ Zrt. területén

MyGardenOfTrees kutatási projekt az ÉSZAKERDŐ Zrt. területén

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2023-ban csatlakozott az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodni képes európai erdőkért létrehozott, a Svájci Szövetségi Kutató Intézet WSL koordinálásával és az Európai Bizottság finanszírozásával megvalósuló MyGardenOfTrees kutatási projekthez. Az 5 évre szóló együttműködési megállapodás 2023. november 6-án került aláírásra.

A projekt keretében egy új kutatási módszerrel, önkéntes résztvevők segítségével tesztelik különböző európai származási helyekről begyűjtött bükk (Fagus sylvatica) és jegenyefenyő (Abies alba) magok csírázási erélyét, a csemeték fejlődését kísérleti mikrokertekből álló hálózatban.

A projekt keretében az egyes származások (genetikai eredet), illetve a mikrokertek termőhelyi adottságainak sokféle kombinációja tesztelhető, a különböző származások teljesítményét a különböző környezeti feltétételek alapján értékelik, az eredmények így nagy térbeli léptékben általánosíthatók.

A projekt részletei és a tudományos háttér a https://www.hu.mygardenoftrees.eu honlapon érhetők el.

AZ ÉSZAKERDŐ Zrt. területén 12 kísérleti mikrokert kialakítását végezte el a társaság szakszemélyzete az idei tél folyamán. A mikrokertek lábon álló erdőben kerültek telepítésre, egy kert 4 db 25 m2 területű blokkból áll, blokkonként 25 vetési ponttal. A várható alacsony csírázási arány és nagymértékű pusztulás miatt egy-egy vetési pontra 20 mag került ültetésre. Az európai bükk esetében az első 2 évben, a jegenyefenyő esetében pedig az első 3 évben minden egyes vetési pontot magvédő kupolával kell védeni azért, hogy a rágcsálók és a csigák ne tudják megenni a magokat és a magoncokat, illetve a magok ne szóródjanak szét az erdő más részeire.

Csíracsemeték a magvédő kupolában (fotó: Hulják Péter)

A 2023-2028 közötti időszakban évente több alkalommal is sor kerül a mikrokertek monitorozására, a csemeték fejlettségének vizsgálatára, dokumentálására.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

Szerző: Bányai Péter

Fotók: MyGardenOfTrees, ÉSZAKERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László