"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nagy mértékben nőttek a kínai erdőterületek - 22 millió hektár 10 év alatt

Nagy mértékben nőttek a kínai erdőterületek - 22 millió hektár 10 év alatt

Kína erdőterülete 22 millió hektárral nőtt az elmúlt évtizedben – derül ki a National Forestry and Grassland Administration (NFGA) – Nemzeti Erdészeti Hivatal – jelentéséből. A növekedés jelentősen javította az ország ökológiai környezetét.

Kínában kulcsfontosságú projekteket támogattak azért, hogy az ország erdősítési törekvései sikeresek lehessenek. Az egyik kiemelt kezdeményezés a Three-North Shelterbelt Program (TNSP), amelyet a kormány az ökológiai környezet javítása és az erdővel borítottság növelése érdekében Kína északnyugati, északi és északkeleti részén indított el. Az 1978-ban elindított projekt kiterjedt védősávokat fejlesztett Kína északi részén, hogy megakadályozza a homokviharok és a talajerózió következményeit. A program 13 tartományt, és összesen 4,07 millió négyzetkilométernyi területet fed le, ami az ország szárazföldi területének 42,4 százalékát teszi ki. A 72 éves fejlesztési terv célja, hogy az érintett területeken az erdőborítottság 5,05 százalékról 14,95 százalékra növekedjen.

Természetesen számos más kezdeményezés is közrejátszik abban, hogy 1978 és 2023 között Kína erdősültsége több mint 10 százalékponttal nőtt, ami egyébként a világon a leggyorsabb növekedés.

Kiemelt projektnek számít a Saihanba erdőgazdaság is, ami a világ legnagyobb mesterséges ültetvénye. Az észak-kínai Hebei tartományban Saihanba egykor királyi vadászterületnek számított, de az 1950-es évek végére kopár vadonná vált. Az erdészeti minisztérium ezután úgy döntött, hogy 1962-ben mesterséges erdőgazdaságot épít, hogy megakadályozza a homokvidék déli irányú terjedését. Az erdészek többgenerációs munkájának köszönhetően a helyi ökológia romló tendenciája megfordult, és jelenleg mintegy 76 700 hektárnyi erdős tájjal Saihanba nemzeti parkká és természetvédelmi területté, valamint Peking és a szomszédos régiók fontos ökológiai pajzsává vált.

Forrás: Grendex/Élő Bolygó

Fotók: news.cgtn.com

Hírszerkesztő: Nagy László