"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nagyfelbontású felvételeket készítő új műholdakat bocsátanak fel az erdőtüzek hatékony oltására

Nagyfelbontású felvételeket készítő új műholdakat bocsátanak fel az erdőtüzek hatékony oltására

Évről évre világszerte egyre pusztítóbbá válnak az erdő- és bozóttüzek, s az előrejelzések alapján biztosra vehető, hogy a globális klímaváltozás miatt a következő években is folytatódni fog ez a trend. Idén egyebek mellett Rodosz és Korfu szigetén, valamint Athén közelében lángolt fel szokatlan hévvel a növényzet, és augusztusban újabb hasonló természeti katasztrófák észlelhetőek.

A tűzvészek elleni harcot nehezíti, hogy általában egyszerre több helyen fog tüzet a kiszáradt aljnövényzet, s a tűzoltók nem mindig azokat a lángokat fojtják el, amelyek a legnagyobb veszélyt jelentik.

A nem a forró éghajlatáról ismert Kanadában – ahol július közepén hétszáz aktív erdőtüzet tartottak számon, egy német cég, az OroraTech vancouveri képviseletének szakemberei most új megoldással próbálkoznak.

A vállalat sorra bocsátja fel az alacsony Föld körüli pályán haladó új műholdjait, s ezek infravörös érzékelőkkel pásztázzák az erdőborította területeket. A megoldás egyik újdonsága abban áll, hogy a műholdak 4x4 méteres egységekre bontják a vizsgált erdőterületeket és ezekben a kvadrátokban külön-külön mérik a hőmérsékletet és annak emelkedését.

A műholdadatok elemzéséhez használt szoftver képes arra, hogy megjósolja, a tüzek közül várhatóan melyik fog a többieknél gyorsabban terjedni, így a tűzoltók elsőként ezeket oltják majd el.

A tervek szerint 2026-ra épül ki a teljes műholdhálózat és akkor egy-egy területet naponta 48 alkalommal vizsgálhatnak meg az  űreszközök.

Egy másik cég, a New York-i Cornea a tüzek által érintett térségek topográfiai adataiból kiindulva jósolja meg, melyek a legveszélyesebb tűzfészkek és abban is segítenek, hogy meghatározzák, milyen irányból és pontosan honnan kell megtámadni a lángokat.

Forrás: HVG, Greenfo, BBC

Fotók: Fire Urgency Estimator in Geostationary Orbit (FUEGO) - berkeley.edu

Hírszerkesztő: Nagy László