"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Szarvasgomba a Jászság „aranya”

Szarvasgomba a Jászság „aranya”

A több mint 65 éves gazdálkodási múlttal rendelkező NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. 100 % -ban állami tulajdonban lévő erdészeti részvénytársaság, amely az állami tulajdonú erdőket határozatlan időtartamra szóló vagyonkezelési szerződés alapján kezeli, hosszú távon biztosítva ezzel a tartamos fenntartható erdőgazdálkodás feltételeit, beleértve az erdei termékek (szarvasgomba) hasznosítását is. A NEFAG Zrt. kezelésében lévő meszes, bázikus kémhatású talajokon lévő Jászsági tölgyesek Magyarország kiemelkedő jelentőségű szarvasgomba élőhelyei és talán Közép-Európa legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei.

A szarvasgombagyűjtés reneszánszát éli Magyarországon, egyre több és több gyűjtő keresi fel az erdőket és a nagy értékű gomba gyűjtésének reményében sokszor kontroll nélkül, károkat okozva szedi a gombát. A jelenleg folyó intenzív gombagyűjtés következtében félő, hogy a rendkívüli természeti élőhellyel rendelkező területek még az írott és íratlan szarvasgomba gyűjtési szabályok betartása mellett is helyrehozhatatlanul tönkremennek.

A gombák gyűjtését 2013. év óta törvény,- illetve minisztériumi rendelet szabályozza. A NEFAG Zrt ennek betartására szabályozza a területein történő gyűjtést és saját maga is szakértő gyűjtők bevonásával kezeli a szarvasgomba-vagyont ezekben az erdőkben. Hosszú és komoly befektetést igénylő tevékenység, következetes szívós munka során napjainkra sikerült a területek ökológiai és gazdasági szempontú vagyonvédelmét biztosítani.

A kialakított szabályozás eredményként csak a kiadott engedéllyel rendelkező gombászok gyűjthetnek szarvasgombát, s azt a területről a NEFAG képviselője által kiállított származási igazolással vihetik el. A Társaság saját gombagyűjtő és forgalmazó ágazata biztosítja a felhasználók gombaterméssel történő ellátását a legkörültekintőbb, környezetkímélő és szakmai, felhasználási szempontokból legmegfelelőbb gyűjtési eljárás mellett.

A törvényi előírásoknak megfelelően a Társaság megbízott gyűjtői –akik rendelkeznek a szükséges szakmai vizsgával és birtokukban lévő betanított vizsgázott gyűjtő kutyákkal- a gyűjtési engedély alapján végzik a gombák gyűjtését.

Mindezt a meghatározott gyűjtési időszakban, az erre acélra kialakított eszközzel teszik a gyűjtőhely legkisebb mértékű termőterületet károsító igénybevétele mellett. Természetesen csak a feldolgozásra, fogyasztásra alkalmas állapotú, méretű gombákat szedik ki a kutyák felfedezett, kiszimatolt „gombakörökből”. A feltárás és kifordítás után az ott maradt ún. „gombafészek” betemetésre kerül.

A gyűjtést válogatás, osztályozás követi, amely során meghatározott szempontok alapján minőségi osztályok kerülnek a begyűjtött termőtestek. Az első, másod, és vegyes minőségű kategóriákba sorolás a súly, a méret, az illat, és a mechanikai vagy egyéb sérülés szerint történik.

A NEFAG szarvasgomba-gyűjtéssel foglalkozó tematikus weboldala a szövegkapcsolóra kattintva érhető el.

 

Forrás: NEFAG Zrt.

Fotók: NEFAG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László