"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Növekvő erdőterületek Pest és Nógrád megyében

Növekvő erdőterületek Pest és Nógrád megyében

Tovább növelte működési területének erdősültségét az Ipoly Erdő Zrt., 2022 tavaszán az erdőgazdaság szakemberei 43 hektáron létesítettek új erdőt. Az erdőtelepítések az Agrárminisztérium Országfásítási Programjának keretében valósultak meg.

A Program lehetőséget teremtett többek között arra, hogy minden Pest és Nógrád megyében 2020-ban született kisgyermek után 10-10 db facsemetét, vagy ennek megfelelő mennyiségű tölgy és csermakkot ültessenek az erdészek. Ennek eredményeként az Ipoly Erdő Zrt. a Pest megyei Szob, Kisnémedi és Rád községek határában több, mint 15 hektáron telepített őshonos fafajokból (cser és kocsánytalan tölgy, szelídgesztenye, molyhos tölgy, vadkörte, vadalma, madárcseresznye) új erdőt. A Nógrád megyei újszülöttek után Nagyoroszi község határában 2 hektáron valósult meg erdőtelepítés. A két megyében összesen 4500 kg makkot, és a cser, illetve tölgy csemeték mellett további 2250 db őshonos ritka elegyfa csemetét használt fel az erdőgazdaság.

– A tavaszi ültetési szezonban Nógrád megyében további 22 hektáron létesítettünk erdőtelepítést, Nagyoroszi, Dejtár és Magyarnándor községekben. Pest megyében pedig Nagymaros határában egy 4 hektáros területen a megkezdődött természetes önerdősülési folyamatokra alapozva – némi emberi segítséggel – alakítunk ki új, fiatal erdőterületet. – emelte ki Kovács Márton, az Ipoly Erdő Zrt. erdőgazdálkodási főmérnöke.

Az Ipoly Erdő Zrt. az elmúlt 13 évben közel 140 hektárnyi új erdőt telepített, ezzel is mérsékelve a klímaváltozás okozta negatív folyamatokat.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Fotók: Ipoly Erdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László