"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ombudsmani látogatás faültetéssel Vas megyében a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél

Ombudsmani látogatás faültetéssel Vas megyében a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél

Öt ország egy-egy jellemző fafaját ültették el a Farkas-erdő szívében - a kör alakú liget Magyarország és a türk államok ombudsmanjainak együttműködését szimbolizálja. Dr. Kozma Ákos hazánk alapvető jogok biztosa meghívására háromnapos magyarországi látogatásra érkeztek a Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége képviselői. A program részeként a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központjában emlékfákat ültettek.

A delegációt elsőként Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntötte.

Dr. Kozma Ákos ombudsman elmondta, az elmúlt időszakban országunk olyan komoly tapasztalatokra tett szert az alapjogok területén, amit érdemes másokkal is megosztani. „Szeretném megmutatni a török, azerbajdzsáni, üzbég és kazah kollégáknak mindazt a portfóliót, amit az ombudsmani hivatal, az állami alapjogvédelem ellát. Kiemelt terület például a jövő nemzedékek érdekvédelme, amelynek körében szorosan együttműködünk az állami erdőgazdaságokkal, köztük a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-vel, akik részt vettek például gyermekotthon-felújítási programban. Szeretném bemutatni az értékeinket, átadni a tapasztalatainkat, másrészt szeretnénk a többiektől tanulni. Adni és kapni: ez a gyümölcsöző együttműködés alapja. Ezt szimbolizálja a közös faültetés is – hangsúlyozta az alapvető jogok biztosa.

A vadászház mellett kör alakban, az országok elhelyezkedését is figyelembe véve kerültek földbe a nemzetekre jellemző fák. Törökország csertölgyet, Azerbajdzsán gránátalmát, Üzbegisztán keleti platánt, Kazahsztán keleti lucot, Magyarország az élet fáját, az őshonos kocsányos tölgyet ültetett.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója a Vas vármegye állami erdeiről, az azokban végzett erdőgazdálkodásról is tájékoztatta a delegáció résztvevőit.

Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Fotók: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László