"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tavaly már online erdei iskola foglalkozásokat is indítottak az erdőgazdaságok

Tavaly már online erdei iskola foglalkozásokat is indítottak az erdőgazdaságok
A koronavírus-járvány miatt kevesebb gyermeket fogadhattak az erdei iskolák, mint korábban – fejtette ki Patocskai-Lunk Eszter, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője. Kiemelte, erdőgazdaságuk három erdei iskolát működtet, melyből kettő, a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola és az Eszterházy Erdészeti Erdei Iskola a pápai járásban található. Az első Ugod-Huszárokelőpusztán, Bakonybéltől mintegy nyolc kilométerre, a Magas-Bakony kapujában, a második Pápától tizenegy kilométerre, a kupi erdőtömb közepén.

– A koronavírus-járvány miatt mindkét erdei iskola kevesebb gyermeket fogadhatott, mint egy esztendővel korábban. Míg 2019-ben több mint 1200 gyerek vett részt erdőpedagógiai foglalkozásokon, addig 2020-ban ez a létszám a felére csökkent – magyarázta Patocskai-Lunk Eszter.

Hozzátette, 2020 tavaszán online erdeiiskola-sorozatot indítottak az állami és a magán erdőgazdaságok. A rendhagyó erdei iskolai foglalkozások célja az volt, hogy a gyerekek a járványhelyzetben is részesülhessenek a természet tavaszi ébredésében, elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait, valamint segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak a digitális oktatásban. – Ezen kezdeményezéshez az erdőgazdaságunk is nagy örömmel csatlakozott, emellett az erdei iskolákat vezető kollégáink saját videók készítésével is kiegészítették az akciót – fűzte hozzá lapunknak a kommunikációs vezető.

Megtudtuk tőle, a tavaszi pandémiás időszak után júniusban és júliusban az Erdei Vándortábornak helyt adó Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolában ismét több száz gyermek vehetett részt foglalkozásokon a természetben, túráik során megfigyelve az erdő állatait, növényeit és rejtett kincseit. – Az őszi és téli hónapok a megújulásról, a jövő tervezéséről szóltak. Elindult az erdei iskolánk minősítési dokumentumainak megújítása, újabb programlehetőségek feltérképezése és kidolgozása, valamint a Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskolánk korszerűsítése.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében elnyert támogatásnak köszönhetően a környezettudatosság jegyében valósul meg iskolánkban a jelenlegi fűtési rendszer (cserépkályha) korszerűsítése, biztonságosabbá tétele, automatizálhatósága és az épület energetikai korszerűsítése megújuló energia felhasználása mellett.

Napelemekkel bővült az iskola épületének fűtési rendszere, emellett megvalósul a homlokzati hőszigetelés, a nyílászárók cseréje és a bútorzat megújítása. A játszótéri elemek szintén megújulnak az erdőpedagógia foglalkozások során használt eszközök egy részével együtt – fejtette ki Patocskai-Lunk Eszter.

Hangsúlyozta, bíznak benne, hogy a tavasz beköszöntével a megszépült iskolát ismét a gyerekcsoportok hangja tölti be, és újra a természetben, a szabad levegőn gyűjthetnek tapasztalatokat, élményeket a hozzájuk érkező kisdiákok.

Forrás: veol.hu

Fotók: Bakonyerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László