"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

1,7 millió hektár erdő ég Szibériában - Európában, Amerikában is küzdenek a lángokkal

1,7 millió hektár erdő ég Szibériában - Európában, Amerikában is küzdenek a lángokkal

Már több mint 1,7 millió hektáron tombolnak erdőtüzek Oroszországban, szinte teljes egészében a távol-keleti Jakutföldön - erről tájékoztattak hétfőn az orosz hatóságok. Jakutföldön jelenleg 216 különböző térségben, összesen 1 562 252 hektárnyi területen lángolnak az erdők - derül ki a jakutföldi környezetvédelmi minisztérium közleményéből.

Csaknem 2200 ember vesz részt a tűz oltásában Jakutföldön, amely a több mint 3,08 millió négyzetkilométeres területével Oroszország legkiterjedtebb közigazgatási egysége. Az oltásban részt vesz továbbá a rendkívüli helyzetek minisztériumának légierejéhez tartozó szárazföldi csoport, valamint két Be-200-as repülőgép is.

A helyzet a jakutföldin kívül a szintén távol-keleti Magadanban a legsúlyosabb, ahol 23 területen ég a tűz, több mint 150 ezer hektáron - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője az Interfax orosz hírügynökséggel. Az elmúlt nap során öt különböző, közel 28 ezer hektáros területen sikerült megfékezni a tüzet. A szóvivő elmondta továbbá, hogy nincsenek lakott területek, amelyeket a tűz fenyegetne.

Az Oroszországot sújtó erdőtüzek okaként a szokatlanul magas hőmérsékletet és a tűzbiztonsági előírások be nem tartását teszik felelőssé.Jelenleg több mint 60 orosz régióban van érvényben figyelmeztetés tűz miatt, nyolc szövetségi területen - Cseljabinszk, Jakutföld, Karélia, Perm, Krasznojarszk, Irkutszk, Csukcsföld, Kamcsatka - pedig vészhelyzetet rendeltek el.

Eközben Dél-Európát sem kímélik a lángok. Spanyolország déli részén az andalúziai Huelva közelében szombaton csaptak fel a lángok. 600 hektár égett le, a környéken lakókat még időben ki tudták menekíteni, személyi sérülés nem történt.

A katalán Tarragona tartományban már 1000 hektár állt lángokban a hétvégén. 100 tűzoltó, a katonaság vészhelyzeti egységei és repülők is részt vettek az oltásban. A gomolygó fekete füst 60 kilométerről is látható volt. A hamu elért Barcelona külső kerületeibe.

Franciaországban folyamatosan öntik a vizet helikopterekből az Alaric-hegységben égő 850 hektárnyi területre. Vasárnap reggelre a tűz áramkimaradásokat okozott Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában. Tűoltók attól tartanak, hogy az aszály miatt számos helyen felcsaphatnak a lángok a következő hetekben.

Tűz tombolt Szardínia szigetén is Olaszországban. Szombaton este 400 embert kellett evakuálni. Előzetes becslések szerint 5000 hektárt pusztítottak el a lángok.

Törökországban is egész városrészeket ürítettek ki a hatóságok a tengerparti Manavgatban, mert az erős szélben gyorsan terjedő lángok elérték a környező erdőséget. Négy helyen összesen nagyjából 1500 hektárnyi területen tombol tűzvész. Az Antalyától körülbelül 80 kilométerre fekvő régióba több mint négyszáz tűzoltót és 19 tűzoltó helikoptert vezényelt ki a katasztrófavédelem.

A görögországi Peloponnészoszi-félszigeten is menekítik az embereket az erdőtűz elől. Drosia és Achaia teljes lakosságát evakuálták szerdán délután. Itt is erős szél nehezíti az oltást, amin körülbelül ötven tűzoltó dolgozik. Öt tűzoltó repülőgép és két helikopter segíti őket. Az országban összesen legalább 50 helyről jelentettek kiterjedt erdő vagy bozóttüzet. Athéntól 20 kilométerre északkeletre, Sztamata-Dionüszosz régióban a legsúlyosabb a helyzet.

Légszennyezettségi riadót fújtak az Egyesült Államok keleti partvidékének számos városában, mert beborította őket a nyugati partvidéken tomboló hatalmas erdőtüzek füstje. Az erős szelek a Kaliforniában, Nevadában, Oregonban, Montanában pusztító erdőtüzek füstjét a keleti partvidékre fújták New York, New Jersey és Pennsylvania államokat füstfelhőbe burkolva.

Több mint 80 erdőtűz pusztít a nyugati parton, a legnagyobb Oregon államban, amely már több mint 1600 négyzetkilométernyi területre terjedt el. Erdőtüzek tombolnak továbbá Kalifornia állam Sierra Nevada vidékén és Washington államban is.

Forrás: MTI, Euronews

Fotók: AFP

Hírszerkesztő: Nagy László