"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Potenciális erdőtűz veszélyt jelentenek a Mediterránumban a kezeletlen erdők

Potenciális erdőtűz veszélyt jelentenek a Mediterránumban a kezeletlen erdők

Egyre több hatalmas tűzvész pusztít egyre nagyobb területeken. Sok esetben az ember a bűnös: tábortűz, cigaretta vagy gyújtogatás. De mi köze ehhez a klímaváltozásnak? Hans von der Brelie a Euronews riportereTenerifén járt, ahol idén nyáron a sziget felszínének 6 százaléka égett le.

Tenerife augusztusban: a paradicsomi sziget lángoló pokollá változik. Alig néhány nap alatt 15.000 hektár erdőt emésztett fel ez a tűz. A katasztrófavédelemnek 13 000 embert kellett evakuálnia.

Miért lett a tűz ilyen rövid idő alatt ilyen hatalmas? Túl sok a holtfa a hegyi kanyonokban. A polgári védelem vezetője, Montserrat Román elmagyarázza, hogy a tűz saját klímát teremtett: hat kilométer magas füstoszlopot, amely napokig minden irányba szórta a szikrákat. És megerősíti, hogy a klímaválság valóban szerepet játszik: "Egyre gyakoribb és kiterjedtebb a hőség, a magas hőmérséklet és az aszály. A klímaváltozásnak szerepe van ezeknek a tüzeknek az erősödésében és súlyosságában".

A szakemberek figyelmeztetnek: a legrosszabb még hátravan. A rossz erdőgazdálkodás és a nagy népesedési nyomás puskaporos hordóvá változtatta a Kanári-szigeteket. A rossz fejlesztési tervek, a klímaválság és a gyújtogatók közösen dolgoznak a pusztításon. Ennek a hatalmas tűznek már vége, de a következő már várat magára.

 

Forrás: Euronews

Fotók: Photo/Agencies, videó:Euronews

Hírszerkesztő: Nagy László