"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Rekord sebességgel tűnhet el a szibériai tundra - erdővé alakul

Rekord sebességgel tűnhet el a szibériai tundra - erdővé alakul

A globális felmelegedés okozta szibériai extra forró nyarak a klímaváltozás legújabb jele. egy új jelentésből kiderül, hogy a szibériai tundra 2500-ra teljesen eltűnhet, ha az éghajlatváltozást nem sikerül kordában tartani. Lassan erdővé fog átalakulni. Ami még rosszabb, ahogy a tundra permafroszt-takarója elolvad, nagy mennyiségű, akár 1400 gigatonnányi üvegházhatású gáz kerülhet a légkörbe, ami világszerte súlyosbítja a felmelegedést.

Megdöbbentő volt számunkra, hogy milyen gyorsan fog a tundra erdővé átalakulni - mondta Stefan Kruse ökológus és erdőmodellező a németországi Bremerhavenben működő Alfred Wegener Intézet (AWI) Helmholtz Sark- és Tengeri Kutatási Központjának (Helmholtz Centre for Polar and Marine Research) munkatársa.

Kruse és kollégája, az AWI professzora, Ulrike Herzschuh egy új számítógépes modellt dolgozott ki, amely alaposan megvizsgálja a szibériai tundra teljes evolúcióját. Pontosabban a modell azt értékeli, hogyan nőnek és fejlődnek a fák a régióban. Figyelembe veszi a teljes életciklusukat, attól kezdve, hogy szétszórják a magjaikat, egészen addig, hogy életerős fává növik ki magukat.

A kutatók arra következtettek, hogy azok a fák, amelyek a felmelegedés hatására észak felé kezdenek terjedni, ezt gyorsan teszik, és akkor sem fognak visszahúzódni, ha a hőmérséklet ismét lehűl. Ennek eredményeképpen a ma összefüggő tundraövezet két kisebb tundraterületre válik szét: az egyik a távol-keleti Csukotkán, a másik pedig a Tajmír-félszigeten, a messzi északon.

A kutatók tovább vizsgálták, mi történne, ha az emberiség képes lenne elérni, hogy a hőmérséklet lehűljön, miután a tundra erdővé változik. Felfedezték, hogy az erdőhatár nem változna, maradna ahogy volt, és nem húzódna vissza olyan gyorsan, mint amilyen gyorsan előretört. Ez azért van, mert az idősebb fák sokat kibírnak, hogy szilárdan megmaradjanak azon a helyen, ahol felnőttek.

A tundra kettéválasztása pusztító következményekkel járna a régióban élő rénszarvasokra és az őket vadászó őslakos kultúrákra, például az északnyugat-szibériai nyenyecekre. Ezek az állatok jellemzően az év során északról délre vándorolnak.

Továbbra is rejtély, hogy az erdők terjeszkedése hogyan befolyásolja a vándorlási szokásaikat és életciklusukat, és ez hogyan befolyásolja a nyenyecek megélhetését. Kruse elmondta továbbá, hogy az egész kultúra függ a tundrától. "Ha ez elveszik, az nagy veszteség lesz az emberiség számára" - tette hozzá a kutató.

Mit lehet tehát tenni e negatív következmények elkerülése érdekében? "A legjobb megoldás az lenne, ha csökkentenénk az üvegházhatású gázok globális kibocsátását, hogy mérsékeljük a nyomást" - mondta Kruse a Live Science-nek. "Mindazonáltal, ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor fajmegőrzéssel kell foglalkozni".

Forrás: interestingengineering.com, Magyar Mezőgazdaság

Szerző: Fordította: Szabó Bálint

Fotók: Pixabay

Hírszerkesztő: Nagy László