"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tanulmányi úton a Szigetvári Erdészeténél

Tanulmányi úton a Szigetvári Erdészeténél

A Mecsekerdő számára kiemelten fontos, hogy az erdő- és élménypedagógia módszereivel mutassa be a gyerekeknek az erdei élővilág jellegzetességeit és összefüggéseit. Ezért működtet két erdei iskolát is, ahol évente több ezren fordulnak meg. Ezúttal Piliscsabáról látogatott, a Zselic szívébe a Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum egy osztálya, ahol a tanulmányúttal összekötött osztálykiránduláson a sas-réti Kikerics Erdei Iskolát látogatták meg. A programról szóló iskolai beszámoló az alábbiakban olvasható.

Május 17-én délután érkeztünk Sasrétre a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolába. Pappné Németh Tünde az erdei iskola vezetője köszöntött minket ezen az idilli helyen. Még a délután folyamán Papp Tivadar a terület fővadásza kivitt minket a vaddisznóskertbe, ahol a zárttéri vaddisznótartással ismerkedtek meg a fiatalok. A különböző vadetető típusokat és a vadföldművelés egy kis szeletét is láthattuk. Nagyon lelkes volt a csapat, annyira élvezték Tivadar beszámolóját, hogy este és hajnalban több diák még vadlesre is kiült, ahonnan hatalmas élményekkel tértek vissza.

Szerda reggel Szentegát felé vettük az irányt, ahol Lázár Tamás a szigetvári erdészet igazgatóhelyettese fogadott minket. Míg Sasréten a Zselic erdeiben járhattunk, addig Szentegát már síksági terület, ahol a síkvidéki kocsányos tölgyesek különböző életszakaszait, illetve ápolási, gyérítési és véghasználati módjait néztük meg.

A program utolsó állomásaként a tölgy-csipkéspoloskával, a kocsányos tölgy (és más tölgyfajok) jelen kori nagy károsítójával és a kőris pusztulással is megismerkedtünk. Tamás és erdőgondnoka Kazal Márton barátságos hangulatban, nagy szakmai elhivatottsággal mutatta be az erdőgazdálkodásukat és munkájukat.

Az osztály hatalmas szakmai motivációt kapott, melyet nagyon köszönünk Tamásnak, Tivadarnak és Mártonnak! Végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni a szíves vendéglátást is!

Forrás: Mecsekerdő Zrt., szepesiszki.hu

Szerző: Városiné Pap Krisztina

Fotók: szepesiszki.hu

Hírszerkesztő: Nagy László