"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Tavasszal megújulnak a Soproni-hegység kilátói - átfogó munkákat végez a TAEG Zrt.

Tavasszal megújulnak a Soproni-hegység kilátói - átfogó munkákat végez a TAEG Zrt.

Sopronban vagy fúj a szél, vagy harangoznak, ezt mindannyian tudjuk, de azt talán már kevesebben ismerik, hogy Sopron a kilátók városa is. Nincs még egy olyan hely Magyarországon, ahol kis területen több kilátót is felkereshetnek a természetbarátok. Annak érdekében, hogy ezt biztonsággal tehessék, a TAEG Zrt. munkatársai mindegyik építményen átfogó felújítási munkát végeznek.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. munkatársai minden tavasszal fokozottan ellenőrzik a kilátók szerkezetét, és valamennyin teljes körű szervizelést hajtanak végre.

Az éves nagy karbantartás mindig ilyenkor van, azért, hogy mire megkezdődik a nagyobb turistaforgalom, addigra rendben legyenek. Mivel a Károly-kilátón kívül mindegyik építmény fából készült, fontos, hogy mindet egyesével nézzék végig kollégáim. Áttekintik azokat az elemeket, amelyek esetleg mozognak, lelazultak vagy a tél folyamán tönkrementek. Végigjárják a lépcsőket, ellen­őrzik a rögzítőcsavarokat, ha kell, újrahúzzák vagy pótolják azokat, és a korlátelemeket is átvizsgálják. A kilátószinten ugyanígy megnézik a korlát­elemeket, illetve a padozatot  – tudtuk meg Bánáti Lászlótól, a Taeg Zrt. oktatási és ökoturisztikai igazgatójától. 

– Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy évben csak egyszer, kora tavasszal végezzük el ezeket a munkákat. Kollégáim folyamatosan ellenőrzik a kilátókat és azok környékét, felmérik, hogy nincs-e szükség pótlásra vagy javításra, hiszen bármikor előfordulhat probléma vagy esetleg rongálás. Ugyan ezek száma évről évre kevesebb, de volt olyan időszak, hogy egyes kilátók deszkáit lerugdosták, ami balesetveszélyessé teszi a látogatást. Ez főleg a Kecske-hegyi kilátónál fordult elő, de amióta az új megépült, sem ilyen, sem pedig más jellegű rongálást nem tapasztaltunk – tette hozzá. 

– Összesen tíz kilátónk van, amelyből kilenc látogatható. A Soproni-hegységben lévők a Várhely kivételével rendben vannak, a közeljövőben a Vas-hegyi Gloriette is teljesen megújul. Igaz, hogy tavaly ősz végén a teljes alsó szint faele­meinek cseréje megtörtént, viszont a téli időszak miatt a festés elmaradt, így most azt pótoljuk a környezet rendbetétele mellett. A Gloriette-en kívül a kópházi kilátón lesz még egy komolyabb munkánk, de gyakorlatilag a tavaszi nagy felújítások befejezettnek tekinthetők – zárta a beszélgetést a szakember.

Forrás: kisalfold.hu

Szerző: Varga Henrietta

Fotók: Szalay Károly

Hírszerkesztő: Nagy László