"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújult a Tóni bácsi kunyhója a Bakonyban

Megújult a Tóni bácsi kunyhója a Bakonyban

A VERGA Zrt. tájkoztatása szerint, a Bakony hegységben fekvő szentgáli tiszafás Miklóspál-hegyi részének nyugati oldalán megújult a védőház, amely az idén 100 éve született Majer Antal erdész professzorra emlékezve a Tóni bácsi kunyhója nevet kapta.

A felújítás példás összefogással történt, a közcélúság és az önkéntesség jegyében. A kivitelezést a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ Egyesület) tagjai és az általuk megszólított környékbeli lakosok végezték. A ház az erdőben, járművel nem megközelíthető helyen található, ezért az elbontott és a beépített anyagok helyszínre juttatása is embert próbáló feladat volt. A fűrészárut a BAKONYERDŐ Zrt., az egyéb anyagokat (cserép, bádog, kötőelemek és felületkezelő szerek) a VERGA Zrt. biztosította.

A ház a piros vonal jelzésű turistaútról letérve egy rövid, de meredek ösvényen közelíthető meg (EOV koord.: 553.585, 196.505). Aki rászánja magát a kirándulásra, garantáltan nem csalódik: a tiszafás minden évszakban új arcát mutatja, a ház előtti kis tisztásról pedig varázslatos panoráma tárul elénk a Cinca-patak völgyére. A felújított házban megpihenve rendezett körülmények között fogyasztható el a magunkkal hozott elemózsia.

 

Forrás: VERGA Zrt.

Fotók: VERGA Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László