"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Felavatták a Négyszögletű Kerek Emlékerdőt Szentpéterföldén

Felavatták a Négyszögletű Kerek Emlékerdőt Szentpéterföldén

A 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében avatták fel múlt pénteken a tavaly decemberben ültetett, egyhektárnyi Négyszögletű Kerek Emlékerdőt a Zalaerdő Zrt. kezelésében lévő területen.

A helyi vadászházhoz vezető út mentén található az emlékerdő, melynek szomszédságában faragott emlékoszlopot avatott és fát ültetett dr. Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

Olyan helyszíneket választottunk erre, amelyek nem pusztán tisztelegnek az 1971-es világkiállítás emléke, vagy a jövő évi kiállítás szervezése előtt, de nyomot is hagynak maguk után – fogalmazott Kovács Zoltán, kiemelve: a zalai már a 16. emlékerdő. – Ilyen Szentpéterfölde is, mely a hazai erdő- és vadgazdálkodás hírnevét öregbíti. Azt reméljük ezektől az erdőktől, hogy a következő generációknak eszükbe juttatják azt is, milyen erőfeszítéseket igényel, hogy az erdők és a vadállomány olyan állapotban legyenek, amilyenben jelenleg vannak.

Cseresnyés Péter arról szólt, hogy a zalai erdőkincs minél szélesebb körű megismertetésére indították a Mura-programot, turisztikai fejlesztésekkel, amelyek hozzájárulnak a térség lélekmegtartó erejéhez. Az aktív turizmus erősítésére a Zalaerdő partnerségével bővítik, megújítják a kisvasúthálózatot, és kerékpárosoknak is használhatóvá teszik az utakat.

Rosta Gyula szerint méltó helyszín az emlékerdőnek Szentpéterfölde, hiszen a magyar gímszarvasállomány egyik legértékesebb populációja él itt, a hely a vadászok áhított célpontja. A Négyszögletű Kerek Emlékerdőt helyi erdészek álmodták meg, a névadással Lázár Ervin meseíróra is emlékeztetve. Az egy hektáron többek közt vadkörtét, korai juhart, lila virágú magnóliát, aranysárga lombú tulipánfát, piros lombú cseresznyefát, vörös tölgyet, tiszafát, atlaszcédrust és kecskerágó cserjéket ültetek. Az erdőt meseszerűre tervezték, ami – amikor a most 30 centis csemeték megnőnek – igazi esztétikai élményt nyújt majd.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Korosa Titanilla

Fotók: Korosa Titanilla

Hírszerkesztő: Nagy László