"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

„Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok, 2022

 „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok, 2022

A „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok  rendezvénysorozat 2022. július 2-10. között várja az érdeklődőket 9 különböző helyszínen, idén a 19. alkalommal.

A rendezvénysorozat fő célja az erdő, a zene, a művészet erejével a résztvevőket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani. A „Muzsikál az erdő” értékei - a fenntarthatóságra nevelés, a helyi közösségek megerősítése, a helyi értékek, a fenntartható gazdálkodás felkarolása, a helyi termékek fogyasztása, a Kárpát-medencei hagyományok megőrzése, az erdők növény- és állatvilágának megismerése, szeretete, a környezet védelme, a természettel harmóniában való létezés – aktuálisabbak, mint valaha.

Továbbra is hűek maradtunk hagyományos szervezési elveinkhez. Különleges erdei helyszínekre hívjuk a rendezvényre érkezőket, ahol a család valamennyi tagja talál számára élményprogramokat, feltöltődési lehetőséget. Várjuk a régi ismerőseinket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket ingyenes programjainkra.

Aktív gyalogos, kerékpáros, lovas túrákkal is megközeíthetők az erdei programhelyszínek. A Príma, Nógrádikum és Nívó Díjjal rendelkező rendezvényen a szakvezetéses erdei sétákkal jutunk el a klasszikus zenei és a népzenei erdei koncertekre, ahol országos, sőt világhírű előadóművészek és a helybéli művészeti élet kiválóságai nyújtanak egyszeri, megismételhetetlen erdei koncertélményt. Nem marad el az erdei sport, a színvonalas zenei és kézműves gyermekprogram, a helyi termelők bemutatkozása, a fenntartható gazdálkodás példák bemutatása. A természethez kötődő „Muzsikál az erdő”-s pályázatok – fotó, irodalom és gyermekrajz - a rendezvény oszlopos tagjaivá váltak. Minden nap zárásaként alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település megismerésére, hiszen a „Muzsikál az erdő” minden nap más-más településen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő értékeit.

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok helyszínei: Pásztó – Mátrakeresztes, Salgótarján – Eresztvény, Szentkút, Szurdokpüspöki, Tar, Gyöngyöstarján – Fajzatpuszta, Gyöngyös – Sástó, Fülek – F’ilakovo, Gyöngyöspata – Nagyparlag.

A „Muzsikál az erdő”-n üdvözölhetjük az Egri Szimfonikus Zenekart, az In Medias Brass rézfúvós együttest, a Duna Művészegyüttest, a Szent Efrém Férfikart, Csík Jánost,  Horgas Esztert, Szalóki Ágit, Fassang Lászlót, Szokolay Dongó Balázst, Boros Misit, Pál István Szalonnát és bandáját, a Misztrál Együttest, a Hot Jazz Bandet és hosszan sorolhatnánk még.

A járvány, a háború, a fenntarthatósági és klímaválság, a bizonytalanság terheli az életünket. Ne onnan folytassuk, ahol a járvány előtt abbahagytuk! A testi-lelki egyensúlyunk megőrzésére, a közösségi élet újra indítására óriási szükség van. Éljünk át közösségi élményeket, aktív családi programokat természeti és zenei, művészeti értékeinkkel. Erre kiváló lehetőséget kínál a „Muzsikál az erdő”! Érintsük meg a hatalmas tölgyek, bükkök erőt sugárzó, magasba törő törzsét, szívjuk magunkba a tiszta erdei levegőt, hangolódjunk rá az erdő természetes ritmusára. Az erdő és a zene feltölt és utat mutat egy fenntartható jövő irányába, mely gyermekeink jövője.

Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a 2022-es évben a „Muzsikál az erdő”-re. Részletes információkat megtalálják honlapunkon, a www.muzsikalazerdo.hu-n.

 „Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

Forrás: Muzsikál az Erdő Alapítvány

Fotók: Muzsikál az Erdő Alapítvány

Hírszerkesztő: Nagy László