"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A fa a 21. század építőanyaga - Most zajlik Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak

A fa a 21. század építőanyaga - Most zajlik Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak

Június elején Sopronban találkoznak a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói, hogy a kétnapos rendezvényen körüljárják a fa mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit. A III. Erdei Szabadegyetem döntéshozóknak című kétnapos rendezvényt az Országos Erdészeti Egyesület szervezi, házigazdája a Soproni Egyetem.

A faanyagról sokan gondolják, hogy teherbíró-képessége, tűzbiztonsága, statikai tulajdonsága, élettartama messze alulmarad az egyéb, „korszerű” építőanyagokkal szemben. A valóság ezzel szemben az, hogy az utóbbi évek rohamos technológiai fejlődése, illetve a társadalmi igények változása újra az építészet és építőipar érdeklődésének középpontjába emelte a fát.

Minderről szó esett és esik a most zajló III. Erdei Szabadegyetemen, melynek ezúttal Sopron, egészen pontosan a hazai faipari kutatások központja, a Soproni Egyetem ad otthont. A kétnapos rendezvényen a szervező OEE és a házigazda Soproni Egyetem szakemberein kívül ott vannak a fenntartható, környezettudatos épitőipar, illetve a hazai erdőgazdálkodás legfontosabb szakmai szövetségei, az érintett minisztériumok (az Energiaügyi Minisztérium, az Építési és Közlekedési Minisztérium, az Agrárminisztérium) magas rangú képviselői, sőt, a finanszírozói oldal elemzői és döntéshozói is.

A rendezvény első napján a résztvevők tájékoztatást kaptak az építőipari fafelhasználás lehetőségeiről és korlátairól, a kortárs faépítészeti trendekről, a különböző fafajok adottságairól, a faépítészet fenntarthatósági, klímavédelmi, szénmegkötési szempontjairól.

„Erdőalapú gondolkodásra, a terméklánc egységes kezelésére van szükség – fogalmazott Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára – az ezzel kapcsolatos stratégiai alapok kialakítása már elkezdődött, és ez a minisztériumok és szakmai szervezetek együttműködésében zajlik.” 

A Közös Agrárpolitika keretei között öt év alatt 310 milliárd forintot használhat fel az ágazat” – folytatta Zambó Péter, amelyből 160 milliárd forintot erdőtelepítésre kell használni, így 150 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az erdő- és faalapú gazdaság támogatására. Az Agrárminisztérium teljes mértékben elkötelezett az „elsődleges faipar” erősítésére, és ebben számít a kapcsolódó ágazatok együttműködésére.

Határ Renáta, az Építési és Közlekedési Minisztérium építésgazdaságért felelős helyettes államtitkára leszögezte, hogy „a minisztérium stratégiai célja az importkitettség csökkentése az építőiparban, különösen a nyersanyag-gyártásban”. Mindezt a helyettesítő, illetve új, innovatív termékek kutatásának és gyártásának támogatásával, illetve a hazai alapanyagok és lokálisan elérhető termékek használatának népszerűsítésével kívánják elérni.

„Ültess fát! Használj fát!” – hangzott el a Kárpáti József, Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének elnöke előadásában, teljes összhangban a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség jelmondatával.

 A III. Erdei Szabadegyetem jó hangulatú, közvetlen és barátságos hangvételű kétnapos rendezvényen erősítette a jelen lévő döntéshozók és szervezeti képviselők közötti szakmai kapcsolatokat, és komoly előrelépés az erdőalapú gazdaság stratégiájának kidolgozása felé.

 

Erdei Szabadegyetem

Az Országos Erdészeti Egyesület által kezdeményezett Erdei Szabadegyetem előző két, hatalmas sikerrel lezajlott rendezvénye a klímaváltozás és az erdők kapcsolatát, illetve a faanyagnak a fenntartható energiatermelésben betöltött szerepét vizsgálta.

Az erdő a legösszetettebb szárazföldi életközösség, az erre alapuló gazdaságnak számos szakterület ismereteit feldolgozó, komplex megközelítést kell alkalmaznia. Erre kínál megoldást a döntéshozóknak szóló Erdei Szabadegyetem. A magas szintű ismeretátadás mellett megteremti a közös munka és gondolkodás lehetőségét.

A témasorozat az erdők ökoszisztéma szolgáltatásait veszi sorra, az ökoszisztéma és a társadalom kapcsolatának logikájára épül. Az induló téma az erdők szerepe a klímaváltozás hatásainak csökkentésében. Ezt követik az egyéb ökoszisztéma szolgáltatások, mint az ellátó (faanyag és egyéb termékek), a kulturális (rekreáció, környezeti nevelés és kutatás), a szabályozó (talaj, víz, éghajlat, élőhelyi lehetőségek) és a támogató (tápanyagkörforgás) szolgáltatásokhoz kapcsolódó témák.

 Az Erdei Szabadegyetem a tudásmegosztás újszerű formáit alkalmazva mutatja be a fenntartható erdőgazdálkodás és a rá épülő iparágak által kínált lehetőségeket. Egyben fórumot teremt a témában érintett ágazati döntéshozók számára a kérdéskörök megvitatására és az egyes szakterületeken átnyúló, hatékony munkakapcsolatok kiépítésére.

A szabadegyetemnek mindig fontos célkitűzése volt a rendhagyó, élményszerű megközelítés – a III. Erdei Szabadegyetemen sincs másképp, a résztvevők valódi "műhelymunkán" szerezhettek első és puszta kézből ismereteket a faanyagok tulajdonságairól, illetve részt vettek egy Sopron hagyományos faépítészetét bemutató város- és építészettörténeti sétán is.

 

Forrás: AM Sajtóiroda, OEE

Fotók: Vasák Benedek

Hírszerkesztő: Nagy László