"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Kisalföld legjobb erdészei - kapuvári erdész állhatott a dobogó legmagasabb fokára

A Kisalföld legjobb erdészei - kapuvári erdész állhatott a dobogó legmagasabb fokára

Az idei évben is megrendezésre került a „Év Erdésze Verseny” házi előválogatója a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-nél. A versenysorozat lebonyolítását 2024-ben a Jánossomorjai Erdészet szervezte meg, melyet példaértékűen meg is valósított a Lóvári vadászház környékén.

Május 3-án pénteken reggel között érkeztek a helyszínre az erdészek és a versenybírók. Vaczurka István vezérigazgatóhelyettes és Bors László igazgató rövid és lelkesítő nyitóbeszédükben ismertették a teljesítendő 6 versenyszámot, azok helyszíneit, a pontszerzés formai követelményeit. Kiemelték, hogy bár egyéni versenyről van szó, ez mégis jó alkalmat nyújt az erdészetek közötti kapcsolatok ápolására is.

E gondolatok után csapatokra oszlott a társaság, kalapból kihúzott sorszámok segítségével, ezzel biztosítva a név nélküliséget és sportszerűséget a megmérettetéshez.

Az első állomás minden csapatnak ugyanaz volt, egy írásbeli teszt, amely az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó kérdéseket tartalmazott. A főbb témakörök természetesen az erdőművelés, az erdővédelem, a fahasználat voltak, de a belső szabályzatok, az erdészeti biztonsági szabályzat és a tevékenységünkhöz kötődő jogszabályok egyaránt terítékre kerültek. Többször előfordult, hogy a feleletválasztós tesztbe olykor furfangos feladványok, a kérdéssort színesítő témák is beleszövődtek.

Az első feladatot követően az erdészek nekivágtak a maradék 5 próbatételnek is: famagasság és fatérfogat becslés, gyérítés jelölés, növényfelismerés, lövészet, távolságbecslés és trófeabírálat.

Itt már kisebb csoportokra osztódott a társaság és a kiosztott ütemtervnek megfelelően váltották a helyszíneket egymás között.

Míg a pontösszesítés tartott addig a résztvevők a vadászházban foglaltak helyet, ahol a hagyományokhoz híven megtörtént az előző vadászati év kiértékelése, és elhangzott idei évre megfogalmazott célok sikeres teljesítéséhez szükséges útmutatás is. A folytatásban pedig szó esett Társaságunk gazdasági helyzetéről, lehetőségeiről is.

Az idei év győztese rendkívül magabiztos előnyre tett szert, az őt követő versenytársak már közelebb álltak egymáshoz a pontszámok tekintetében. A címvédő Mogyorósi Zsolt (Győri Erdészet) idén 200 pontot gyűjtött, ezzel a harmadik helyet szerezte meg. A dobogó második fokára Sipőcz Ádám (Kapuvári Erdészet) állhatott fel.

A KAEG Zrt. Év erdésze pedig Horváth Flórián (Kapuvári Erdészet) lett, 233 pontos összesített eredménnyel. Sok sikert kívánunk Flóriánnak, hiszen ő képviseli a KAEG Zrt-t a következő, országos megmérettetésen!

Büszkék vagyunk minden helyezettünk eredményére. Köszönet illeti valamennyi résztvevőt és versenybírót a tisztes helytállásért és a Jánossomorjai Erdészetet, a példás szervezésért, zökkenőmentes végrehajtásért!

Forrás: KAEG Zrt. FB

Fotók: KAEG Zrt. FB

Hírszerkesztő: Nagy László