"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A közönséges bükk az Év fája 2024-ben!

A közönséges bükk az Év fája 2024-ben!

Az Országos Erdészeti Egyesület mozgalma 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára. 2013 óta az Év fája mozgalom honlapján keresztül (www.azevfaja.hu) zajló nyílt online szavazáson dől el melyik hazai fafaj lesz majd a következő Év fája. Idén immár tizenegyedik alkalommal választhatta meg az év fafaját az egyesület tagsága, az erdész és társtudományi szakemberek közössége, illetve mindenki, akit érdekel az erdők és a fák világa.

Az október 27-e és november 19-e között zajlott online voksoláson csaknem 2000-en vettek részt, összesen 1864 érvényes szavazatot adtak le.

A szavazatok értékelése után, meggyőző fölénnyel, összesen 1381 szavazattal, a közönséges bükk (Fagus sylvatica) lett 2024-ben az év fafaja!

Jó egy évszázaddal ezelőtt faanyagát csak faszénégetésre, hamuzsírfőzésre használták, azóta a faipar fontos nyersanyaga. A klímaváltozás miatt az egyik legveszélyeztetettebb állományalkotó fafajunk, az esztétikai, turisztikai szempontból is fontos bükkösök megtartása a jövő erdészeinek nagy kihívása.

A második helyen - 344 szavazattal - a rezgőnyár (Populus tremula), míg a harmadik helyen - 139 szavazattal - a kecskefűz (Salix caprea) végzett.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Fotók: Nyitókép:Pilisi Parkerdő Zrt., Hírkép:Korda Márton/SoE EMK

Hírszerkesztő: Nagy László