"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Balatonfüredi erdész képviseli a Bakonyerdő Zrt.-t az Év erdésze verseny országos döntőjében

Balatonfüredi erdész képviseli a Bakonyerdő Zrt.-t az Év erdésze verseny országos döntőjében

Az Egererdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő Év Erdésze verseny döntőjében Somogyi József, a Balatonfüredi Erdészet kerületvezető erdésze fogja képviselni a Bakonyerdő Zrt-t.

Az idei évben május 13-án tartotta a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészetének területén, a már hagyományossá vált házi erdészversenyét. A Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolát körülölelő erdőtömbben mérték össze tudásukat a terepen dolgozó erdész kollégák, hogy eldőljön ki képviseli az erdőgazdaságot a 2024. évi országos „Év Erdésze” verseny döntőjében.

Az idei rendezvénynek otthont adó Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolában a résztvevők már kora reggeltől gyülekeztek, hogy egy tartalmas napot töltsenek együtt. A versenyen a Társaság 14 kollégája vett részt, akiket Váradi József erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnök és dr. Patocskai Zoltán erdőművelési osztályvezető köszöntött. A rajtszám kihúzást követően a hét Erdészet versenyzői számos versenyszámban mérték össze tudásukat, felkészültségüket.

A több témát felölelő elméleti kérdéssor kitöltése és egy komplex felismerési feladatot követően a terepen is helyet álltak. Többek között erdőállományleírás, erdőfelújítás leírás, famagasság és fatérfogat becslés, élőfakészlet meghatározása, gyérítés jelölés, erdőkár becslés, választékolás, rönk-számbavétel, sarang és máglya számbavétel, trófeaminősítés versenyszámok vártak a résztvevőkre, melyek szorosan kapcsolódtak az országos megmérettetés várható feladatihoz.

A szakmai napot három előadás tette még tartalmasabbá, melyet a versenyzőkön kívül, az Erdészetek munkatársai, erdészei, erdőgondokai is meghallgattak. Dr. Patocskai Zoltán erdőművelési előadó erdővédelmi témakörben, a 2022-2023-s évben jelentkező pockok által okozott károkról, azok kezeléséről, a gyertyán kéregrák előfordulásáról, és a tavalyi évben zajló gyomkísérletről számolt be a jelentlévőknek.

Bán Gábor fahasználati osztályvezető, az elektronikus szállítójegy ETA programban történő kiállítását, bevezetését részletezte, míg Váradi József erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnök az erdeinkben megtalálható holtfa, hagyásfa, habitat-fa szerepét és fontosságát hangsúlyozta a terepen dolgozó kollégáknak.

A tartalmas, NFK által is akkreditált, jó hangulatú, barátságos szakmai továbbképzés eredményhirdetéssel zárult. A helyezések az alábbiak szerint alakultak:

Egyéni helyezettek:

I. hely: Somogyi József, Balatonfüredi Erdészet

II. hely: Priegl Tamara; Keszthelyi Erdészet

III. hely: Torkos Péter; Bakonyszentlászlói Erdészet

Csapathelyezések:

I. hely: Balatonfüredi Erdészet: ifj. Somogyi József, Simon Attila

II. hely: Devecseri Erdészet: Piller Rajmund, Stankovics Zoltán

III. hely: Farkasgyepűi Erdészet: Papp Armand, Czigler Tibor

Köszönjük a kollégák részvételét.

Gratulálunk a versenyzőknek és a helyezetteknek!

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

Fotók: Gergál-Gombási Mónika, Patocskai-Lunk Eszter

Hírszerkesztő: Nagy László