"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Böngészhető a Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtár keresőrendszerrel ellátott teljes katalógusa

Böngészhető a Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtár keresőrendszerrel ellátott teljes katalógusa

Jelentős mérföldkőhöz érkezett könyvtárunk rendezett feltárása hiszen mintegy négyéves munka után elkészítettük annak teljes katalógusát. Erről a tényről az Erdészeti Lapok hasábjain már tájékoztatást adtunk. A munka során 2018-2021 között 14.580 db könyvet és 6836 db folyóiratot, összesen 21.416 db dokumentumot vettünk nyilvántartásba.

Most minden érdeklődő számára hozzáférhetővé tesszük ezt a szabadon böngészhető katalógust, egy könnyen kezelhető keresővel ellátott excel táblázat (.xlsm fájlformátum) segítségével, ami a szövegkapcsolóra kattintva, az egyesületi honlapunk Könyvtárunk főmenüpontjának, Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtár böngészhető katalógusa című almenüjében érhet el, tölthet le, az alább található képpanelre kattintva.

A katalógusban kereshetünk teljes, vagy csonka szóval az adott dokumentum szerzőjére, vagy címére, ezen kívül szűrhetünk a már digitalizált könyvekre (amelyek teljes szövege elérhető a WKDK-ban, vagyis a Wagner Károly Erdészeti Digitális Szakkönyvtárban), illetve arra, hogy a kérdéses dokumentum archív jellegű-e (1945 előtti kiadású).

A táblázat fejlécében a következő adatokat igyekeztünk rögzíteni: a dokumentum digitalizált (ezt szürke mezővel jeleztük), vagy nem, könyv, vagy folyóirat (K/F), szerzője, címe, kiadás helye, ideje, évfolyam, évszám, terjedelem (csak könyv alakú dokumentumoknál), megjegyzés (pl. dedikált, egyetemi jegyzet stb.), helyrajzi szám, leltári szám, beszerzés módja. helyre mutató raktári jelzet.

Ennek a katalógusnak kettős célja, remélhetőleg haszna is van. Egyrészt hagyományos katalógusként megkönnyíti a könyvtárat látogatók előzetes tájékoztatását, másrészt az Országos Erdészeti Egyesület és annak Wagner Károly Alapítványa kezdeményezésével és irányításával, az Agrárminisztérium támogatásával már közel öt éve folyó könyvtár digitalizálási munkánkat is segítheti, támogathatja, annak bővítésével.

Arra kérünk ezért minden egyesületi tagunkat, ha birtokában van olyan - megítélése szerint értékes - magyar nyelvű erdészeti (vadászati) szakmunka (főként a 18-19 századból, vagy a 20. század első feléből), amit nem talál meg könyvtárunk katalógusában, akkor jelezze nekünk dr. Sárvári Jánosnál, a könyvtár őrénél (telefon: 06 30 455 22 61, vagy e-mail: wagneralapitvany@oee.hu).

Külön számítunk informatikában jártasabb fiatal kollégáink segítségére idősebb erdésztársaink birtokában lévő értékes dokumentumok felkutatásában és bejelentésében. Amennyiben a könyv, folyóirat tulajdonosa hozzájárul, akkor a birtokában lévő dokumentumot kölcsönkérjük, digitalizáljuk és változatlan, sérülésmentes állapotban visszaszolgáltatjuk a tulajdonosnak, természetesen feltüntetve, hogy az érintett példány kitől származik. Közreműködésüket, értékmentő hozzájárulásukat előre is hálás szívvel köszönjük!

A kereshető könyvtári katalógus használatához kapcsolódó hasznos technikai tanácsokat, a fenti szövegkapcsolóval elérhető almenüben olvashatja el, az ismertető szöveganyag végén. 

Kívánjuk, hogy haszonnal forgassák elektronikus könyvtárleltárunk lapjait!

Jó szórakozást és jó böngészést kívánunk!

Forrás: OEE, Wagner Károly Alapítvány

Szerző: Dr. Sárvári János

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László